Aktywne Wpisy

xfre +31
Szukam asystentki dyrektora*
Wymagania: normalne bez wymysłów znajomość ms 365, innych systemów można nauczyć się ciągu dwóch dni. Warunek znajomość języka angielskiego biegle, mile widziany francuski komunikatywny.
Kasa 8000-10000 brutto na UoP.
No nie zgadniecie jaki chłam zgłasza się 😂🤣
Moda na cv bez zdjęć rozwala mnie.
Przykład: zakolczykowana japa, wytatuowany ryj, włosy w kolorze tęczy...
Ludzie zapanujcie nad swoim wyglądem, bo potem nie da się na was patrzeć 🤡
*facet odpada,
Wymagania: normalne bez wymysłów znajomość ms 365, innych systemów można nauczyć się ciągu dwóch dni. Warunek znajomość języka angielskiego biegle, mile widziany francuski komunikatywny.
Kasa 8000-10000 brutto na UoP.
No nie zgadniecie jaki chłam zgłasza się 😂🤣
Moda na cv bez zdjęć rozwala mnie.
Przykład: zakolczykowana japa, wytatuowany ryj, włosy w kolorze tęczy...
Ludzie zapanujcie nad swoim wyglądem, bo potem nie da się na was patrzeć 🤡
*facet odpada,

✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Mam duże libido. Sporo starszy partner ma problemy ze spadkiem libido i wzwodem (Ja 27, on 44). Problemem jest również czas wolny. Lubię wspinać się po górach, aktywnie spędzać weekendy. On woli pić piwo przed telewizorem. Podczas ostatniego urlopy cały czas siedział w domu i nie miał ochoty na wyjście. Ma lekką pracę, lecz ciągle coś go boli, coś mu strzyka. #zwiazki #zalesie
──────
Mam duże libido. Sporo starszy partner ma problemy ze spadkiem libido i wzwodem (Ja 27, on 44). Problemem jest również czas wolny. Lubię wspinać się po górach, aktywnie spędzać weekendy. On woli pić piwo przed telewizorem. Podczas ostatniego urlopy cały czas siedział w domu i nie miał ochoty na wyjście. Ma lekką pracę, lecz ciągle coś go boli, coś mu strzyka. #zwiazki #zalesie
──────

potrzebuję pomocy w swoim programie. Dopiero się uczę ale w moim programie dzieje się coś czego nie do końca rozumiem. Problem dotyczy GUI.
1. Program (na razie) ma wygenerować nieprzerwaną ścieżkę liczb od górnego lewego rogu do dolnego prawego.
2. Są 3 funkcje. Pierwsza przy pomocy randint wyznacza koordynaty składające się z dwóch liczb. Przykładowy wynik to:
[[0, 0], [1, 0], [1, 1], [1, 2], [1, 3], [2, 3], [3, 3], [4, 3], [4, 4], [5, 4], [5, 5], [6, 5], [7, 5], [8, 5], [8, 6], [9, 6], [9, 7], [10, 7], [10, 8], [10, 9], [10, 10]]
druga wyznacza ciąg liczb na podstawie wylosowanych liczb (też randint). Na przykład losuje liczbę wejściową od 0 do 9 a potem drugą od 0 do 9 i generuje np. pierwsza liczba 5 a druga to 1 i wypluwa ciąg 5,6,7,8,9.....
4. W gui generuję siatkę 100 przycisków oto fragment kodu:
def create_widget(self):
for x in range(10):
for y in range(10):
self.bttn = Button(self)
for c in range(len(numbers)):
if x == path[c][0] and y == path[c][1]:
self.bttn["text"] = numbers[c]
self.bttn["bg"] = "blue"
else:
self.bttn["text"] = randint(0,200)
self.bttn.grid(row=x, column=y)
tyle że po pierwsze przyciski z mojego ciągu nie zgadzają się z tym co wywala program (tło celowo dałem na niebiesko dla sprawdzenia, docelowo nie będzie) a po drugie ciąg nie kończy się zawsze w dolnym prawym rogu (czyli 10,10). Czego nie widzę? Załączam screen.
edit 1. Ok zmieniłem przy pętli 10 na 11 i grają koordynaty ale z liczbami dalej rozkminiam
źródło: comment_f3EP5xm5GR7MDSRFcufyR9A27ACdXXmo.jpg
Pobierzhttps://pastebin.com/mcwUMbW0
w dobieraniu wysokości kolejnych lini i odstępów w kolumnach musisz wziąć pod uwage wysokość buttona, której tam nie wziąłem pod uwage, więc sobie pododawaj.
cokolwiek chcesz tam jeszcze dodać, to zrobisz to w taki sposób, a tyle forów co masz wyżej to zło. jak będziesz miał to przetestować, to ci się odechce.
range(len())czyste zlo.
Komplikujesz niepotrzebnie kod. Nie wiem z czego sie uczysz, ale wyrzuc te kursy i wez solidna ksiazke.
for element in container:___do smth with element
w pelni wystarczy.
oto mój program
https://pastebin.com/c7Ej6GZR
https://pastebin.com/nGfQ29du
https://pastebin.com/96mJm9eD
i zanim zoptymalizuję program to muszę wiedzieć co nie gra z wstawianiem numerów do planszy z wygenerowanego kodu.
I tego zagadnienia nie wziąłem z książki. Kombinuję na własną rękę.
najprościej rzecz biorąc self to instancja klasy której metodą jest **create_widget** - jeżeli chcesz utworzyć kilka przycisków możesz je trzymać np. na liście:
self.buttons = [Button(self) for x in range(10) for y in range(10)]lub słowniku, jeśli wolisz mieć strukturę indeksowaną w sposób w jaki osadzasz przyciski na gridzie (bo łatwiej to sobie wyobrazić etc.)
self.buttons = {(x, y): Button(self)self.bttn.grid(row=x, column=y)
AttributeError: 'list' object has no attribute 'grid'
chyba rzuciłem się na zbyt pokręcone zagadnienie
piszesz że kombinujesz sam, ale z tego co widzę to chyba nie tylko z GUIem, ale z pythonem