@staryhippis93: U mnie wg rodzinnej tradycji salon to bawialnia, także nic mnie już nie zdziwi :D Pokój stołowy brzmi dość logicznie jeśli macie tam stół przy którym razem zasiadacie :)
@OmenASR: ano mamy, nie mieszkamy na jakis super wielkich metrazach to moze i glupio to salonami nazywac. @HaleHortler: juz mi bylo dziwnie, bo gdzie nie pojde to salon i salon @Vilu: @ActiveekHere:
@Tetrachloroizoftalonitryl: stol , kredens, szafe, fotel i kanape. Na krzesla do stolu nawet nie ma miejsca. Ale nie o to chodzi co tam mam lecz o nazewnictwo. Co by tam u kogo nie stalo to i tak jest stolowy :)
@staryhippis93: Zawsze mówiłam duży pokój, a teraz jestem na swoim i mam salon... Ale to głównie dlatego, że z aneksem kuchennym i jakoś nazwa "pokój" mi do niego nie pasuje :)
@staryhippis93: Jesteś ze wsi czy z Polski B ? Tak w przeszłości bogaci chłopi (czytaj CI którzy posiadali więcej niż jedną izbę) nazywali pokój w którym mieli stół. Archaizm ten przetrwał głównie na wsiach
@staryhippis93: jaki k---a? XD
Komentarz usunięty przez autora
Sam też się na tym złapałem.
Komentarz usunięty przez autora
@HaleHortler: juz mi bylo dziwnie, bo gdzie nie pojde to salon i salon @Vilu: @ActiveekHere:
Tak w przeszłości bogaci chłopi (czytaj CI którzy posiadali więcej niż jedną izbę) nazywali pokój w którym mieli stół.
Archaizm ten przetrwał głównie na wsiach