Wpis z mikrobloga

• 10
3 382 - 6 = 3 376

[przed moimi dwoma wpisami jakiś delikwent usunął swój wpis; ten wpis naprawia odliczanie, poprzedniego nie mogę już zedytować]

Tytuł: Brain Rules: 12 Principles for Surviving and Thriving at Work, Home, and School
Autor: John Medina
Gatunek: nauka
★★★★★★★★★★

Trochę mnie wymęczyła lektura tej książki, bo jest trochę medycznej terminologii, która gorzej wchodzi po angielsku, ale to jedno z najbardziej pozytywnych zaskoczeń czytelniczych ostatnich miesięcy. Bardzo solidne, naukowe podstawy, genialny, błyskotliwy, dowcipny styl i sporo interesujących eksperymentów. Bardzo, bardzo ciekawa rzecz.

Tytuł: Długi cień PRL-u, czyli dekomunizacja której nie było
Autor: Bronisław Wildstein
Gatunek: polityka
★★★★★★★

Złapałem małe opóźnienie w lekturze tej książki ;) ale w dużej mierze okazała się zasmucająco aktualna. Ciekawe spojrzenie na początki III RP. Kolejne lata pokazały, że autor stawiał celne diagnozy.

Tytuł: O wychowaniu przedszkolaka
Autor: Beata Nadolna
Gatunek: rodzicielstwo
★★★

Niezbyt praktyczne, niestety :(

Tytuł: Skrzydła gniewu
Autor: C.S. Friedman
Gatunek: fantasy
★★★★

Swego czasu bardzo niecierpliwie czekałem na drugi tom. Zabrałem się do niego po dość długim czasie i kierunek, w którym toczy się ta historia, zupełnie rozminął się z moimi oczekiwaniami. Jest niby bardziej epicko, ale wypłukała się trochę psychologia postaci i jak dla mnie - nie jest już ciekawie.

Tytuł: One Small Step Can Change Your Life: The Kaizen Way
Autor: Robert Maurer
Gatunek: rozwój osobisty
★★★★★★

To się nazywa "metoda małych kroków" i nie robiłbym z tego aż tak wielkiego halo, ale przyznaję, że niektóre zastosowania tej metody są dość błyskotliwe i odkrywcze, a - co najważniejsze - to naprawdę działa, bo podobne sztuczki stosowałem i stosuję na sobie z niezłym wynikiem.

Tytuł: Self-Discipline: The Ultimate Guide to Gain Self Confidence, Motivation, and Willpower You Need to Make Things Happen!
Autor: Jacob Wilson
Gatunek: rozwój osobisty
★★★★★
Fajne podsumowanie, jeśli nie masz pojęcia o standardowych metodach ogarnięcia samego siebie, ale nie dowiesz się niczego nowego, jeśli przeczytałeś już 2-3 książki na ten temat.

Tytuł: 2001: Odyseja kosmiczna
Autor: Arthur C. Clarke
Gatunek: klasyka sf
★★★★★
Absolutnie genialna adaptacja bardzo solidnego klasyka science fiction. Wybór Krystyny Czubówny zgłaszam do Nobla. Posłuchajcie pierwszego kwadransa i nie dacie rady tego nie kupić :) [nie doliczam bo audiobook] Dzięki za książkę, @eragonn14!

#ksiazki #czytajzwykopem #audiobook #fantastyka #bookmeter
kurp - 3 382 - 6 = 3 376

[przed moimi dwoma wpisami jakiś delikwent usunął swój wpis...

źródło: comment_NfpmjW0TygluDB6hp1WYXtBcD24jmUpB.jpg

Pobierz
  • 2