Wpis z mikrobloga

Trochę spoilerów jeżeli ktoś nie jest bardzo na bieżąco.

Zastanawiam się od dłuższego, czy to dziecko Gutsa i Casci nie jest przypadkiem właśnie tym zbawicielem z przepowiedni. Szczególnie od momentu gdy MC stracił nad sobą raz panowanie i pomógł naszej młodej czarodziejce dojść mu znów do zmysłów - jego wygląd w tedy bardzo przypominał świetlistego ptaka. Tym bardziej mnie to utwierdzają mnie w tym okoliczności jego poczęcia, a w szczególności moment gdy ten koleś zmieniony w świadome potworne jajo w pewien sposób go pochłoną. Jakby nie patrzeć jego życzeniem było w pewnym sensie odmiana i ocalenie świata, więc kto wie czy nie stanie się to właśnie przez latorośl Gutsa. Oprócz tego - jeżeli Casce uda się odzyskać świadomość, czy będą próbowali go odnaleźć? Myślę, że to będzie tak czy siak bardzo ważny plotpoint, gdyż mam wrażenie, iż Griffith szykuje drugie Eclipse w swojej Falconii, albo coś jeszcze mroczniejszego, bo to że coś się bardzo s-------i na ścieżce życia naszego głównego bohatera jest bardziej niż pewne.

#manga #berserk
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@jaqqu7: Właśnie zastanawia mnie po co Griffith zbiera wszystkie ludy w Falconii. Pewnie po Eclipse, tak jak napisałeś, ale po co? Z tego co pamiętam to Griffith miał być ostatnią Ręką Boga, więc scenariusz z kolejną wykluczam, choć mogę się mylić
  • Odpowiedz
@MrKrisBas: Właściwie Griffith miał niemal nieograniczoną ambicję więc pozostanie tylko częścią Ręki Boga może mu nie wystarczać. Jakby nie patrzeć jego działania mocno się różnią od pozostałych członków. Zebrał nie tylko dużą część ludzkości, ale i potworów w jednym miejscu. Szykuje coś większego od Eclipse.
  • Odpowiedz
@jaqqu7: Jego ambicje i co się z nimi wiąże jest oczywiste, ale z tego co pamiętam koncept Boga sam mówił, iż to on wszystko planuje i tka nici przeznaczenia już od czasów kiedy ludzie ten koncept powili. Jeśli Griffith planuje być kimś więcej niż Ręką to pewnie mierzy w pozycje Boga, co brzmi dosyć dziwinie, bo powinien wywnioskować juz po samej rozmowie z Nim, że jego plany obalenia go mogą
  • Odpowiedz
@MrKrisBas: Nie wiemy tak naprawdę nic o planach tamtejszego boga i jego Ręki. Ciężko powiedzieć czy Griffith współpracuje z resztą, czy jego działania są samowolką, bo pozostali nie wykazywali większej inicjatywy. Do tego ten kościany rycerz i jego krucjata oraz tajemnica cywilizacji, która zniknęła przed tysiącami lat.
  • Odpowiedz
@GeneralX: Też się tego boję... ale może Miura okaże nam łaskę (coś tam czytałem, że jest możliwe, iż w tym roku będzie jednak więcej rozdziałów niż tylko przy okazji anime).
  • Odpowiedz
@Mr_Gray: Dziecko było poczęte po tym jak Guts wrócił do Band of the Hawk, po tym jak się dowiedział, że Griffith popadł w niełaskę u króla i został zamknięty w lochach. Wtedy doprowadziło do do "pocieszania" Casci i w tedy najprawdopodobniej doszło do zalania formy. Później podczas wydarzeń z Eclipse to dziecko zostało dopiero w pewien sposób spaczone przez mroczną wersję Griffitha i przyszło na świat jako zdeformowany płód. W
  • Odpowiedz
@Mr_Gray: Początkowo płód pewnie zdobył umiejętność apostołów do wyczuwania przeklętej pieczęci Gutsa i Casci. Później po przemianie stał się tym dzieckiem, ale o jego mocach i roli jaką będzie pełnił można tylko spekulować.
  • Odpowiedz
@Mr_Gray: Tak - Perfect Egg jest apostołem, ale poprzez swoje życzenie stał się niejako czymś więcej. Jedyne czego chciał, to aby świat stał się lepszy i taką moc otrzymał. Na płód trafił przypadkiem i zabrał go z litości.
  • Odpowiedz