Wpis z mikrobloga

@rejestracjatoponad14sekund: Czy ten sznureczek rozkłada się jak "e do x"? Jeżeli tak, to odległość między wieżami wynosi 2 * ln(7,5) m, czyli około 4 metry.

Nie mam pojęcia, czy ten sznurek zachowuje się akurat tak, ale "jak nie wiesz jaką funkcją coś naturalnego jest opisane, to na 90% jest to e^x" ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@atestowanie2: Nie znałem tego pojęcia, po prostu strzelałem. Wiem, że powinienem zbadać temat zanim zacznę kombinować, ale mi się nie chciało ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Z resztą, wystarczy na początku powiedzieć "załóżmy, że swobodne rozłożenie sznurka można opisać funkcją e^x" i reszta będzie już prawidłowa #pdk

EDIT - o kurde, dopiero zauważyłem że 15 metrów to długość sznurka, a nie odległość. W sumie to ma sens, jakby
@rejestracjatoponad14sekund: taka sytuacja nie jest możliwa i sznurek o tej długości nigdy nie zawiśnie tak aby był 2,5 metra nad ziemią z banalnego powodu - ma 15 metrów a do najniższego punktu zwisu miałby 7,5m , musi jeszcze "wrócić" do góry = odległość sznurka od ziemi przy tej długości i wysokości wieży zawsze będzie w przedziale 10>=x>2,5m