Wpis z mikrobloga

Robię właśnie zadanie w spoj, jedno z pierwszych i ciągle mi wywala przekroczony limit czasu, bez określenia jego wartości. Czy to oznacza, że program stanął gdzieś w miejscu (na przykład podczas wczytywania liczb), czy, że wykonał się poprawnie, ale po prostu zbyt wolno?
Zastanawiam się, czy robię jakiś prosty błąd, czy algorytm wykonywania jest całkowicie błędny.
P.S. Protipy dla zaczynających ze spoj mile widziane.
#programowanie #spoj #python
  • 20
  • Odpowiedz
@sokytsinolop: w przypadku pierwszego zadania to tylko pętla for max 10 razy. Zastanawiam się, czy nie popełniam jakiegoś błędu przy wczytywania liczb. Na przykład pod jednym z zadań (innym) koleś napisał ot taki komentarz:

Przez ponad pięć godzin kombinowałem, dlaczego otrzymuję "błędna odpowiedź". Okazało się, że zapomniałem o enterze (endl) po zysku, także chciałbym na to zwrócić uwagę.
  • Odpowiedz
@stranger13: Jak uważasz, ale pamiętaj, że spoj rządzi się swoimi prawami. Na forum masz podane sposoby czytania liczb z wejścia. Możliwe, że w którymś miejscu program się zawiesił, bo źle wczytałeś wartości.
  • Odpowiedz
@stranger13: jak masz się nadawac jak nie umiesz programować? Zresztą rzeczywiste problemy jakie napotkasz w pracy są całkowicie inne. Lepiej ustal jakiś sobie jakiś projekt i go zrealizuj to lepiej pozwoli ustalić co czy się nadajesz. Później możesz się bawić w algorytmike
  • Odpowiedz
@pshemeq: takie podpowiedzi jak najbardziej uznaję. Zabawa toczy się dalej. Jeszcze dwa zadania ( z czego jedno jest gotowe i czeka na doszlifowanie) i jest szansa, że w końcu ktoś zaprosi mnie na rozmowę :)
  • Odpowiedz
@stranger13: potrzebowałem się kiedyś poduczyć Perla i połowy zadań mi nie zaliczało ze względu na timeout, bo miały z dupy wymagania na czas wykonania w C ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz