Wpis z mikrobloga

@fegwegw: Są wysokie w porównaniu do tego, ile ludziom zostaje w kieszeni w porównaniu do cen. Spójrz na ceny w DE i poziom dochodów zwolnionych z podatku. Bardziej się opłaca zakładać firmę czy pracować w DE, nawet płacąc wyższy podatek, bo 3x tyle zostaje w kieszeni. Matematyka bardzo trudna, wiem. Gdyby w Polsce były progi podatkowe takie, jak na zachodzie, 90% Polaków w ogóle by podatków nie płaciła, nawet zdrowotnego.
@fegwegw: Jeśli po zapłaceniu 30% podatku zostanie ci w kieszeni 500 zł, a jeśli po zapłaceniu 60% podatku zostanie ci w kieszeni 1000 zł, przy założeniu identycznych cen w sklepach, to gdzie podatki będą tak naprawdę wyższe?
@fegwegw: No widzisz, nic nie rozumiesz, jak zwykle. Człowiek który od wyższej pensji płaci wyższy podatek, często ma w kieszeni więcej kasy niż zarabiający mniej i płacący niższy. No i jeszcze - progi podatkowe i kwota zwolniona od podatku. Zarabiając 3k płacisz ponad 30% wliczając zusy. Gdybyś zarabiał tyle samo w przeliczeniu na euro w Niemczech, nie płaciłbyś żadnego podatku, a może być się jeszcze na socjal załapał.
No widzisz, nic nie rozumiesz, jak zwykle.

@lavinka: istotnie, nie rozumiem, czemu w dyskusji o WYSOKOŚCI PODATKÓW pojawiają się:

- kwota wolna
- kwota zostająca w kieszeni
- 'socjal'
- ceny w sklepach
- ubezpieczenia

No #!$%@?, nie rozumiem tego.

Wytłumaczę to jeszcze raz, bardziej obrazowo:

Jeśli w kraju A, po zapłaceniu 0.0001% podatków nie zostanie Ci w kieszeni nic, a w kraju B po zapłaceniu 99.9999% podatków stać Cię na
@fegwegw: Co do wartości procentowych zgoda, ale zauważ że kwota podstawy bardzo wpływa na odczuwanie wysokości podatku. No i kwestia tego, ile tego podatku realnie wpływa do budżetu.
ale zauważ że kwota podstawy bardzo wpływa na odczuwanie wysokości podatku. No i kwestia tego, ile tego podatku realnie wpływa do budżetu.

@lavinka: Ok, mogę się zgodzić, ale to są tematy na zupełnie osobne dyskusje. Ja nie twierdzę, że Polska jest krainą mlekiem i miodem płynącą, a jedynie, że mamy niewysokie podatki.