Wpis z mikrobloga

Jestem w połowie i naprawdę ciekawie się to ogląda. Nadal nie uważam żeby był to zamach z uwagi na brak przesądzających dowodów i sądzę, że jeśli nawet tak było to nigdy się o tym nie dowiemy. Bawi mnie jednak emocjonalne podejście do tej sprawy - zarówno środowiska PiS, jak i ludzi którzy na samo hasło "Smoleńsk" dostają piany na ustach. Oglądałem opracowania Artymowicza, Laska, jak też komisji Macierewicza i dochodzę do wniosku, że tylko komisja międzynarodowa - składająca się z nie umoczonych w polityczne układy specjalistów - może z tych strzępków informacji dojść do jakichś sensownych konkluzji. Bo póki co mamy okładanie się maczugami z obu stron i dyskontowanie katastrofy do celów politycznych. Rzekłem.
#smolensk
#polityka
Kuba989 - Jestem w połowie i naprawdę ciekawie się to ogląda. Nadal nie uważam żeby b...
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 0
@FabianBlendzior: Zarówno komisja Laska/Millera jak i komisja Macierewicza wyszła w swoich pracach z założoną z góry tezą, w zależności od zapotrzebowania swoich mocodawców. O takie upolitycznienie mi chodzi.
  • Odpowiedz
Odniosłem inne wrażenie.

W każdym razie mamy dwie wersje:
1. Spójna zrobione przez specjalistów i mimo wielu prób nie podważona

2. Zrobione przez Macierewicza - bez wniosków, obliczeń itp.
  • Odpowiedz
@Kuba989:
Komisja międzynarodowa miała szansę powstać gdyby nie oddano całego śledztwa rosjanom. Dowody zniszczone, ziemia zaorana, wrak sobie leży i kwitnie.
Dobrym przykładem jest MH17 i to jak był badany. Lot pasażerski vs lot z najważniejszymi osobami w państwie. Jak potraktowano oba przypadki? Na samą myśl robi mi się niedobrze.
  • Odpowiedz
Jestem w połowie i naprawdę ciekawie się to ogląda.

@Kuba989: No właśnie. Też wczoraj byłem zaskoczony jakością tej prezentacji. Tego się już nie da ot tak wyśmiać.
Warto też zauważyć ze wczoraj pewoskie neuropkowe troliki przyszykowane na wyśmianie tej prezentacji nagle zamilkły i zaczęły się zajmować Misiewiczem i "skandalem" że w Katyniu było mało osób.
  • Odpowiedz
@cobaltBlue: A na jakiej podstawie ta komisja miałaby by powstac i jak długo by powstawała?! Wtedy by PiS pieprzyło, że zastosowano przepisy, które uniemożliwiaja natychmiastowe badanie wraku.
  • Odpowiedz
, w przeciwieństwie do 90% naszego społeczeństwa :)

@Kuba989: Ostatnio 90 proc. specjalistów od wypadków lotniczych przekwalifikowało się i zostało specjalistami od prawa konstytucyjnego. Następnie szybko stali się ekspertami od poruszania się kolumn samochodowych BOR-u.
  • Odpowiedz
@Kuba989: Jakiej klasy ekspertem trzeba być, by wiedzieć, że jeśli ktoś zamiast opublikować całości materiału pozwalającemu niezależnym osobom zweryfikować poprawność procesu pokazuje od 5 lat wciąż te same slajdy, a pytany o źródła udaje głupka to jest.... szarlatanem?
  • Odpowiedz
Komisja międzynarodowa miała szansę powstać gdyby nie oddano całego śledztwa rosjanom

@cobaltBlue: przestań wypisywać te bzdury o oddaniu śledztwa Ruskim. Pewnie dlatego nasza strona badała katastrofę jak Komisja Millera, Prokuratura Wojskowa (nadal bada) i NIK.

No właśnie. Też wczoraj byłem zaskoczony jakością tej prezentacji. Tego się już nie da ot tak wyśmiać.

@Thorkill: Nie żadna prezentacja a pseudo film z pominiętymi istotnymi danymi jak wysokości przelotowe Tutki, wyskalowane
  • Odpowiedz