Aktywne Wpisy
szklarskaporeba +384
#korposwiat #pracbaza #big4 Młode roczniki są bardzo śmieszne. Dzisiaj '99 podszedl na open space do managera i powiedział ze albo pierwsze dwa tygodnia listopada będzie mieć wolne a potem home working do końca roku albo jutro rzuca wypowiedzenie xD. Pulsujących zawołam jutro z rozwinięciem sytuacji.
Aggressiv +186
Widać, że uczą się od kolegów z pis.
W komentarzu wyjaśnienie. Wskaż różnice.
#polityka #konfederacja #bekazpisu
W komentarzu wyjaśnienie. Wskaż różnice.
#polityka #konfederacja #bekazpisu
temp. fermentacji 15,5-18,5C drożdże S-04
jakieś pomysły?
#piwowarstwo
SKŁAD:
• słód Viking Pale Ale malt 3,60 kg
• słód Strzegom Czekoladowy jasny 0,40 kg
• słód Strzegom Barwiący 0,20 kg
• słód Strzegom Karmel 600 0,30 kg
• Jęczmień palony 0,30 kg
• laktoza 0,40 kg
• chmiel Marynka 20 g
• chmiel lubelski 20 g
• Drożdże Safale S-04
ZACIERANIE:
woda do zasypu - 18,5 l
61-68° C - 30'
71-73° C - 20'
71-73
61-68*
nie ma to jak precyzja xD Cóż jedyna opcja to #!$%@?ąć FFT, może drożdże po terminie, może ugotowane... Możliwości mnóstwo.
@Goglez: 27C drożdże ruszyły bo bulkało częściej niż wpisy na danielmagical się pojawiają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
http://seanterrill.com/2012/01/06/refractometer-calculator/
laktoze/ksylitol dodawałeś?
@Lrrr: @Amaurosis: Dodałem 0,4kg laktozy
ale mimo to i tak słabo zjadły drożdże
zeszło do tych (po poprawce- fakt zapomniałem) do ok 9,5 minus ta laktoza to i tak sporo zostało, czy nie?
Jak robiłem milka to zszedł do niecałych z 15 do 9 brixów(0,5kg lakto na 23 litry), ale miałem na w zasypie ok. 20% niefermentowanych(lakto+karmelowe+ciemne) - Ty masz ponad 30% czyli nie zdziwiłbym się jakby koncowe zostało koło 8 BLG
Przelewam na cichą ;)
Dzięki za pomoc