Wpis z mikrobloga

@Lrrr:
SKŁAD:
słód Viking Pale Ale malt 3,60 kg
słód Strzegom Czekoladowy jasny 0,40 kg
słód Strzegom Barwiący 0,20 kg
słód Strzegom Karmel 600 0,30 kg
Jęczmień palony 0,30 kg
laktoza 0,40 kg
chmiel Marynka 20 g
chmiel lubelski 20 g
Drożdże Safale S-04

ZACIERANIE:
woda do zasypu - 18,5 l
61-68° C - 30'
71-73° C - 20'
71-73
@Dragu91:

61-68*

nie ma to jak precyzja xD Cóż jedyna opcja to #!$%@?ąć FFT, może drożdże po terminie, może ugotowane... Możliwości mnóstwo.
@Dragu91: Coś więcej ? Jak zacierane i co to za styl. No i najważniejsze pytanie czy blg było mierzone refraktometrem(jeśli tak czy wziąłeś pod uwagę korektę gęstości)?
@Amaurosis: czyżby tak płytko? 22litry piwa 15,5BLG było w tym 400g laktozy (jakieś 1-1,5BLG z laktozy)
zeszło do tych (po poprawce- fakt zapomniałem) do ok 9,5 minus ta laktoza to i tak sporo zostało, czy nie?
@Dragu91: dlatego robimy FFT żeby nie mieć potem takich dylematów :P Możesz odebrać trochę piwa, i wrzucić jakichś piekarskich drożdży i zobaczyć czy zejdzie niżej.
@Dragu91: podaj ile w brixach odczytałeś przed fermentacją i teraz.

Jak robiłem milka to zszedł do niecałych z 15 do 9 brixów(0,5kg lakto na 23 litry), ale miałem na w zasypie ok. 20% niefermentowanych(lakto+karmelowe+ciemne) - Ty masz ponad 30% czyli nie zdziwiłbym się jakby koncowe zostało koło 8 BLG
@Dragu91: Nie wprowadziłeś korekty. Po jej uwzględnieniu wychodzi końcowe 8,5 blg, a to są S-04 i jeszcze laktoza. Refraktometr to jest super ułatwienie, ale tym się sprawdza głównie brzeczkę. Po fermentacji najlepiej używać pływaka (nie przekłamuje). Dla pewności podnieś im temperaturę i daj jeszcze chwilę.
@Nemrod: @Amaurosis: Trochę spanikowałem chyba :) faktycznie wychodzi tak jak @Nemrod mówi, pływakowym sprawdzam zawsze przed butelkowaniem, refraktometr to do doraźnych pomiarów podczas fermentacji (żeby wiedzieć czy to już czas na cichą)
Przelewam na cichą ;)
Dzięki za pomoc