Wpis z mikrobloga

#elektronika #diy #pytaniedoeksperta #elektronikadiy #raspberry #raspberrypi

Hej, czy przetworniki ADC np. z serii ADS1xxx mają już w sobie jakiś filtr? Chodzi mi dokładnie o to, że chce podłączyć przetwornik do maliny ale pomiary mają być robione przez filtr butterworth 2 rzędu. I teraz pytanie czy samemu dobrać sobie filtr do układu czy można np wyniki obrabiać w jakimś matlabie, czy wgl muszę stosować filtr czy zapewni mi to układ.

Tutaj drugie pytanie czy projektując filtr butterworth 2 rzędu potrzebuje mieć dokładne dane odnośnie układu, napięcia itd. Czy mogę zrobić to ogolnie dla dużo szerszego pasma ?
A może lepiej dobrać to przez jakiś program?
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@zaglada: A to na pewno ma być filtr cyfrowy? Bo choćbyś się miał zesrać to i tak musisz przed przetwornikiem postawić odpowiednio dobrany filtr dolnoprzepustowy żeby uniknąć aliasingu. Dopiero potem możesz się bawić cyfrowo. Projektując filtr do konkretnego zastosowania musisz mieć dane co do tego jakie chcesz uzyskać widmo transmitancji. To jakich fizycznie elementów użyjesz do realizacji filtru zależy od innych parametrów sygnału ale to już nie ma znaczenia czy
  • Odpowiedz
via Android
  • 0
@4833478 w sumie tutaj dokładnie nie wiem jaki filtr w normie napisali tylko dokładność przetwornika 10 bit i użycie butterworth 2 rzędu, chciałem zrealizować układ, który będzie spełniał te dwa założenia.
  • Odpowiedz
@zaglada: A jaki jest cel tego projektu? Jak chcesz spełnić tylko te dwa założenia to zrób byle jaki filtr butterwortha drugiego rzędu analogowy a potem wstaw ten przetwornik za nim i sprawa załatwiona.
  • Odpowiedz