Wpis z mikrobloga

Komputerowcy, jest problem. Otóż od zmiany czasu 26 marca mam niepoprawną godzinę w Windowsie. Tak jakby wcale nie było zmiany. Pamiętam, że zawsze jak w niedziele włączałem kompa to pojawiał się komunikat o dokonanej zmianie czasu, a ostatnio tego powiadomienia nie było.
Data poprawna, strefa czasowa poprawna, język systemu PL, pole "Automatycznie dostosuj zegar do zmiany czasu" zaznaczone, "Powiadom mnie przy zmianie czasu" zaznaczone - a i tak mam godzinę po staremu oraz nie było powiadomienia o zmianie czasu systemowego. Jak zsynchronizuję czas z internetu to się zmienia na poprawny, problem w tym że to się aktualizuje automatycznie co jakiś czas, bodajże co 10 dni.
Piszę tę wiadomość o 19:34, a w systemie mam 18:34. Jakieś pomysły?
#windows #windows7 #komputery
Pobierz seattle - Komputerowcy, jest problem. Otóż od zmiany czasu 26 marca mam niepoprawną g...
źródło: comment_fH3g0sT742uv5lfwbh6Eky55mymY39bG.jpg
  • 13
@Shirako: Mam ustawiony właśnie ten serwer, ale godzina aktualizuje się co jakiś okres. Jak wyłączę kompa to po włączeniu jest godzina do tyłu.
@Garg84: Chyba tak zrobię albo zmienię strefę czasową z naszej UTC+1 na UTC+2.
@geleit: Właśnie w biosie jest poprawna data i godzina.
Zostawiam rozwiązanie na przyszłość gdyby ktoś szukał.

Wymieniłem baterię, ale godzina nadal była niepoprawna. Więc ustawiłem aby zegar synchronizował się internetowo przy każdym uruchomieniu systemu.

Harmonogram zadań - po lewej Biblioteka harmonogramu zadań - Microsoft - Windows - Time Synchronization
teraz środkowa część -> SynchronizeTime - prawy przycisk myszy Właściwości - Wyzwalacze - Edytuj - Rozpocznij zadanie - zmienić na: Przy uruchomieniu.
Zostawiam rozwiązanie na przyszłość gdyby ktoś szukał.

@seattle: chwali się ( ͡º ͜ʖ͡º)

ustawiłem aby zegar synchronizował się internetowo przy każdym uruchomieniu systemu.

może ale nie musi powodować mulenie przy starcie (brak internetu, oczekiwanie na odpowiedź serwera, itd...).