Wpis z mikrobloga

Kojarzy ktoś Katarzynę Berenikę Miszczuk? Taka polska autorka, czytałam w sumie tylko jej dwie pierwsze książki, miałam wtedy jakieś 13 lat. Laska wydała pierwszą powieść mając 18 lat (napisała ją w wieku 15). Jak można się spodziewać była na poziomie bloga internetowego. xD (Dziewczyna była zakochana w The Calling, więc jest postaci miały imiona związane z tym zespołem ( )) Podejrzewałam, że musi mieć znajomości, że jej to wydali. ( ͡° ͜ʖ ͡°) Na lubimyczytać reszta jej książek ma całkiem dobre opinie, ale zakładam, że to jej nastoletnie czytelniczki tak podbijają ocenę.
Jestem ciekawa czy ktoś z was czytał coś co napisała i jest w stanie się wypowiedzieć, czy serio jest ok.
Po prostu zobaczyłam, że będzie jednym z gości na #pyrkon i bardzo mnie zaskoczyło, że ona w ogóle jeszcze 'istnieje'.

#fantastyka #fantasy #ksiazki
  • 9
@Hiisi: heh czy istnieje? I owszem :) zresztą bardzo dobrze się sprzedaje. Jeżeli dobrze pamiętam to jej ostatnia powieść - Szeptucha otrzymała nagrodę (ale to bardziej plebiscyt popularności) w głosowaniu na Lubimy Czytać właśnie. Osobiście czytałam tylko fragmenty, to jest jednak ten rodzaj fantastyki, który do mnie nieszczególnie przemawia. Polecam raczej Krajewską (jak lubisz słowiańszczyznę fantastyczną) albo Hrycyszyn (jak lubisz steampunk) :P
@yeron: Przy Diablicy wymiękłam po zobaczeniu, że wstawiła zdjęcie swojego faceta jako wizerunek głównego bohatera. (,) Nie było jakiejś tragedii, ale nie doczytałam do końca, a to mi się rzadko zdarza.
@Hiisi: Nawet nie wiedziałem o tym zdjęciu. Tylko zaoszczędziłaś czas. :) btw. Masz jakies tytuły z kobietą - główną postacią, które są warte przeczytania?
@yeron: Ania z Zielonego Wzgórza xD
A tak serio to pamiętam, że podobała mi się seria 'Study' Marii V. Snyder, to takie bardziej young adult, ale niegłupie, przyjemne, lekki styl i główna bohaterka dla odmiany nie była szczególnie #!$%@?ąca.
Jeśli mam być szczera to zdecydowanie preferuję facetów-autorów i wolę kiedy to facet jest głównym bohaterem. Jestem jakaś uprzedzona. ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Hiisi: XD no też tak wolę. Ale nie wiem czy to dlatego, ze tak po prostu wolę czy jako ze jest mniej ogólnie takich książek to trudniej dobrą znaleźć.
I dodatkowo książki, które mi się najgorzej kojarzą to te napisane przez kobiety.( ͡° ʖ̯ ͡°)
@yeron: Po prostu faceci skupiają się na innych rzeczach niż kobiety.
Tak mi się teraz przypomniała jeszcze Olga Gromyko i jej "Zawód Wiedźma," seria raczej mocno humorystyczna, sympatyczny odmóżdżacz. ;P Przynajmniej dobrze mi się to czytało z 6 lat temu, nie wiem jak teraz, ale pewnie też bym się dobrze bawiła.
@Hiisi: Ja czytałam "Wilka" z tych starszych i "Ja, Anielica" z tych "dojrzalszych". Obie to tragedia. Anielica niezbyt różni się stylem od Wilka, którego pisała jako nastolatka. Fabuła denna jak z opowiadanek z blogów, bohaterowie mdli. Szkoda czasu, serio. Jak ktoś czytał porządne fantasy, to po jednym zerknięciu na książki tej autorki będzie widział, że nie warto.