Wpis z mikrobloga

@macgie29: Ja w pierwszej kolejności zostałem wprowadzony w co firma robi, potem dostałem "robote głupiego" wprowadzałem translacje, trzeba było poprawiać kod w miejscach gdzie są na sztywno wpisane opisy na obsługjące translacje, potem robiłem jakieś małe rzeczy które trafiały na produkcje i przygotowywałem widoki, logikę na prezentacje dla product ownera tak aby było co pokazać. Na następnym stażu(w tej samej firmie) rok później już normalnie pracowałem w zespole i dodawałem elementy
1. Czego pracodawca może oczekiwać od stażysty na stanowisku programistycznym? Jaka znajomość języka programowania może być oczekiwana? Co taki stażysta powinien umieć, a co może nie umieć.?

2. Jak taki staż wygląda? Jakie np. zadania stażyście są przydzielane? Czy są miejsca w planie dnia na jakieś szkolenia?

@macgie29: wybacz ale śmiesznie się czyta te pytania trochę xD idziesz do pracy czy do szkoły? bo brzmi to trochę jakbyś #!$%@?ł kolejność i
@-PPP-: Uczę się programować już od jakiegoś czasu. Zakładam raczej jakieś bezpłatne praktyki, jeśli mi zapłacą cokolwiek to dzięki wielkie. W życiu z branżą it nie miałem styczności, więc nie wiem więc czego tam mogą oczekiwać od stażysty i stąd moje pytanie.
@macgie29: no ok, to zgodnie z obietnicą zwracam honor, wybacz - bez sensu założyłem że będziesz miał jakieś wymagania finansowe.

W takim razie jeśli chodzi o pierwsze pytanie no to pracodawca wymaga oczywiście wszystkiego co możesz z siebie dać, przecież jeśli zwiążesz się umową to już i tak po ptokach - jedyne co zadecyduje o tym czy dostaniesz pracę to będzie godzinna rozmowa z (zazwyczaj) Twoim przyszłym seniorem, w godzinę nie
@macgie29: Byłem 2x po 3 miesiące bo chciałem się coś więcej nauczyć, na pierwszym stażu byłem totalnie za darmo z własnej woli i sam się do nich zgłosiłem, sam rozmowa czy mnie wezmą była też ciekawym przeżyciem i zabrali mnie z otwartymi rękami, drugi 3 miesięczny był na tej zasadzie że mój manager zadzwonił pod koniec semestru i zapytał czy mam plany na wakacje i moze mi miejsce w firmie ogarnąć
@macgie29: Jak brali mnie na pierwsze to generalnie była to bardziej luźna rozmowa co będę robił jak wygląda dzień w jakich technologiach i pytal mnie jak wygląda stan wiedzy mojej z tego a dokładniej z C#, studiuje informatykę pytali jakie miałem przedmioty i o moją wiedze z C# oraz C++ bo te języki są podobne, pokazałem im jeden projekt z C# (gre na telefon) i powiedziałem że mam aktualnie przedmiot taki
@macgie29: jeszcze teraz przyszło mi do głowy, przed praca fajnie gdybys ogarniał obiektowke bo bez tego dzisiaj ani rusz i co z czym sie je w tym temacie, zawsze Ci sie to przyda bo generalnie wszędzie to działa podobnej z małymi różnicami (detale)