Wpis z mikrobloga

[skrypt na vps]

zalogowany=$[users |sed "s/ /\n/g" |uniq |grep -c -E "^$1$"]

odcinek z basha do skryptu wczytującego z podanej formy s[123456], w nawiasie klamrowym mogą być różne cyfry.
Dobrze?

Chcę również dodać kolejne kolumny i dalszą cześć, ale wydaje się to trudne, pomoże ktoś jakieś pomoce podsunąć lub doradzić?

s[123456] pts/3 2017-03-11 21:16 (net-99-154-125-211.eloeloelo.pl)

#linux #bash #naukaprogramowania
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak chcesz pracować na kolumnach to zacznij używać awk będzie ci prościej i wykluczysz sed oraz grep - będzie działać szybciej
  • Odpowiedz
@wytrzzeszcz: @mar7707: chodzi o skrypt który wgram na serwer i będzie on pracował w tle; monitorował ilość zalogowanych użytkowników, notował np. co 3 sekundy do pliku txt wszystkie informacje które umożliwia komenda 'who' na serwerze, dzięki za rady, taki 'logger', trochę już mam, na razie zapisuje tylko nazwy użytkowników, a własnie chcę dorobić resztę, ip, godzinę/date, pts
  • Odpowiedz
@blues: nie, na studiach mi nie powiedzieli ale dzięki mega! a da radę powiązać to jakoś z tym programem co piszę? bo on co 3 sekundy ma sprawdzać, a last tutaj pokazuje listę zalogowanych ostatnio, a to zadanie piszę na zajęcia z basha... no właśnie tyle dróg mi już doradziliście, no będę zmuszony to jakoś ugryźć, wszystko dzięki bardzo za radę!
  • Odpowiedz