Wracamy po krótkiej nieobecności. Woleliśmy poczekać z naszymi wpisami do momentu, kiedy opublikujemy obiecane Wam badania i odniesiemy się do tematyki, która była poruszana na wykopie. Do tej pory opieraliśmy się na badaniach wewnętrznych i zewnętrznych, które były przeprowadzane w czasach, kiedy mało kto myślał o wrzucaniu ich w internet. Odświeżyliśmy więc temat. Wszystko poniżej, zapraszamy do lektury.
1. BADANIA ZUŻYCIA GAZU W PŁYTACH SOLGAZ GPC
Dlaczego Główny Instytut Górnictwa? Szukaliśmy odpowiedniej instytucji, która jest bardzo wiarygodna i sprawdzi dokładnie nasze płyty. W połowie stycznia odpisał do nas GIG, który jest podporządkowany tylko Ministrowi Energii. Zdecydowanie nie jest to mała firma krzak, która działa komercyjnie, tylko instytucja nadająca się w sam raz do tych badań.
Jednostka GIG, która przeprowadziła badania na naszym sprzęcie to Zakład Oszczędności Energii i Ochrony Powietrza. Na co dzień zajmują się badaniem procesów spalania, sprawdzania oszczędności energii itp.
Jak przebiegały badania?
Wszystko, łącznie z ciśnieniem atmosferycznym i temperaturą pomieszczenia znajdziecie na końcu tego wpisu, lub w formie [PDF do pobrania tutaj]( http://docdro.id/LRCpoGO). Jest tam cała dokumentacja, którą zatytułowano: Badania kuchenki gazowej z palnikiem ceramicznym. Określenie efektywności spalania gazu. Prace rozpoczęto już 18.01.2017r. Zbadano dokładnie efektywność spalania, skład spalin, zużycie gazu i wszystkie elementy, które wpływają na oszczędność gazu w naszych płytach.
Co z nich wynika? Skopiujemy część podsumowania: Zastosowanie kuchenki gazowej typu GPC 4-T z palnikami inżektorowymi w porównaniu z zastosowaniem tradycyjnej kuchenki gazowej z palnikiem Bunsena pozwala na : • odzysk energii użytecznej dzięki akumulacji ciepła płyty grzejnej. Akumulacja ciepła płyty grzejnej przy podgrzewaniu i utrzymaniu potrawy do wymaganej temperatury pozwala na odzysk 857 kJ, co tradycyjna kuchnia gazowa z palnikami Bunsena zużywa do 1071 kJ. • spalanie gazu w palnikach inżektorowych kuchenki o wyższej sprawności - 28,7% w porównaniu do kuchenki tradycyjnej 22,03%. Oznacza to, że kuchnia typu GPC 4-T spala gaz o 30,27% efektywniej w porównaniu do tradycyjnej kuchenki. • ponadto oszczędność zużycia gazu ziemnego 2E -GZ – 20, o dodatkowe 10% w trybie pracy cyklicznej • odzysk energii użytecznej przy spalaniu gazu w palnikach o 2 x 58 = 116 kJ (kuchenka posiada 2 – pola akumulacji ciepła palnika Ø 200 i Ø 160). Tradycyjna kuchnia możliwości odzysku energii użytecznej nie posiada. Wykorzystanie energii użytecznej w polach akumulacji ciepła palnika Ø 160 i Ø 200, których nie posiada tradycyjna kuchenka, pozwalają na dodatkową oszczędność zużycia gazu o ok. 21% w porównaniu do tradycyjnej kuchenki gazowej z palnikami Bunsena.
Czyli możliwe jest nawet więcej niż 50%.
2. CZYSZCZENIE PŁYTY
Jak czyści się płytę Solgaz typu GPC? Dokładnie tak jak elektryczną płytę grzewczą. Osiąga podobne temperatury, a materiał na niej jest identyczny jak na płytach ceramicznych i indukcyjnych czołowych producentów. Więc jeśli ktoś nie radzi sobie z czyszczeniem naszej płyty, to z pewnością nie wyczyściłby elektrycznej płyty grzewczej.
Mimo to mamy coś, co pomoże jeszcze bardziej Od dłuższego czasu pracujemy nad dedykowanymi środkami czystości. Sprawdzaliśmy je na bardzo dużo sposobów i taki zestaw w połączeniu ze skrobakiem rozwiąże wszystkie problemy związane z pielęgnacją i czyszczeniem. Skład i zastosowanie opracowaliśmy z dwoma polskimi producentami środków czystości i sprawdza się naprawdę świetnie. Kliknij tutaj i zobacz ich zdjęcie Butelki mamy już gotowe, etykiety się drukują, więc środki lada dzień wejdą do sprzedaży. Ciekawostka: aromat jest robiony z naturalnych skórek pomarańczy i pachnie niesamowicie!
@defoxe krople zaburzają pracę każdego panelu dotykowego, nawet jak nakapie ci deszcz na telefon, to z niego nie skorzystasz. Mam indukcję Beko, też przyciski nie działają, gdy są mokre, wystarczy ich nie zalewać ;)
@SOLGAZ: Dzięki ale nie róbmy sobie żartów, pokazujecie jeden garnek lub podobne ujęcia z których niewiele wynika, za to dobrze wyglądają na zdjęciu.. ;-) Pamiętam, że jeden z mirków użytkujący wasz produkt poruszał kwestię braku miejsca na płycie. Chodzi o "normalne" garnki ustawione na wszystkich polach, ile miejsca jest między garnkami?
Darmowe pole służy do dogrzewania potraw lub podtrzymania ich temperatury a nie gotowania
nawet jak nakapie ci deszcz na telefon, to z niego nie skorzystasz. Mam indukcję Beko, też przyciski nie działają, gdy są mokre, wystarczy ich nie zalewać
@Adronitis: lub przetrzeć i gotować dalej jak normalny człowiek :)
Wystarczy przetrzeć szmatką, zobacz tutaj. Coś koło 1min wylewa się wiadro wody na płytę
@SOLGAZ: No ja rozumiem, że je można zalać. To dobrze, że są "wodoszczelne" ;-) Chodzi mi o testy podczas normalnej pracy a nie od razu z wiadra. Czyli, gotujemy... Odchodzimy od kuchenki, na panel dotykowy coś chlapnęło z garnka... Wracamy a tu pół kuchni zalane bo wszystko kipi a kuchenka przestawiona na 500% mocy ;-)
@defoxe: woda nie może u nas zmienić poziomu mocy. Działa to tak: - gdy coś wykipi na panel sterowania to ten zablokuje plyte i da sygnal dzwiekowy - przecieramy szmatką - włączamy i gotujemy dalej
@defoxe: Garnki mieszczą się bez problemu. To tak jak z samochodem - kupisz duży to masz dużo miejsca, kupisz smarta to nie. Właśnie dlatego mamy różne modele płyty.
no przecież pokazaliśmy wyżej filmik: wylewa się woda
@SOLGAZ: A ja powtarzam jeszcze raz... To jest "test" po publikę. Co on niby udowadnia? Chyba jedynie to, że płyta jest wodoodporna. Ja pytam o użytkowanie. Przecież nikt gara zupy nie będzie wylewał specjalnie na płytę. Chodzi mi o drobne kropelki kapiące na panel dotykowy w trakcie normalnego użytkowania. Będę musiał biegać co chwilę ze szmatką?
Wracamy po krótkiej nieobecności. Woleliśmy poczekać z naszymi wpisami do momentu, kiedy opublikujemy obiecane Wam badania i odniesiemy się do tematyki, która była poruszana na wykopie. Do tej pory opieraliśmy się na badaniach wewnętrznych i zewnętrznych, które były przeprowadzane w czasach, kiedy mało kto myślał o wrzucaniu ich w internet. Odświeżyliśmy więc temat.
Wszystko poniżej, zapraszamy do lektury.
1. BADANIA ZUŻYCIA GAZU W PŁYTACH SOLGAZ GPC
Dlaczego Główny Instytut Górnictwa?
Szukaliśmy odpowiedniej instytucji, która jest bardzo wiarygodna i sprawdzi dokładnie nasze płyty. W połowie stycznia odpisał do nas GIG, który jest podporządkowany tylko Ministrowi Energii. Zdecydowanie nie jest to mała firma krzak, która działa komercyjnie, tylko instytucja nadająca się w sam raz do tych badań.
Jednostka GIG, która przeprowadziła badania na naszym sprzęcie to Zakład Oszczędności Energii i Ochrony Powietrza. Na co dzień zajmują się badaniem procesów spalania, sprawdzania oszczędności energii itp.
Jak przebiegały badania?
Wszystko, łącznie z ciśnieniem atmosferycznym i temperaturą pomieszczenia znajdziecie na końcu tego wpisu, lub w formie [PDF do pobrania tutaj]( http://docdro.id/LRCpoGO).
Jest tam cała dokumentacja, którą zatytułowano: Badania kuchenki gazowej z palnikiem ceramicznym. Określenie efektywności spalania gazu.
Prace rozpoczęto już 18.01.2017r. Zbadano dokładnie efektywność spalania, skład spalin, zużycie gazu i wszystkie elementy, które wpływają na oszczędność gazu w naszych płytach.
Co z nich wynika?
Skopiujemy część podsumowania:
Zastosowanie kuchenki gazowej typu GPC 4-T z palnikami inżektorowymi w porównaniu z zastosowaniem tradycyjnej kuchenki gazowej z palnikiem Bunsena pozwala na :
• odzysk energii użytecznej dzięki akumulacji ciepła płyty grzejnej. Akumulacja ciepła płyty grzejnej przy podgrzewaniu i utrzymaniu potrawy do wymaganej temperatury pozwala na odzysk 857 kJ, co tradycyjna kuchnia gazowa z palnikami Bunsena zużywa do 1071 kJ.
• spalanie gazu w palnikach inżektorowych kuchenki o wyższej sprawności - 28,7% w porównaniu do kuchenki tradycyjnej 22,03%. Oznacza to, że kuchnia typu GPC 4-T spala gaz o 30,27% efektywniej w porównaniu do tradycyjnej kuchenki.
• ponadto oszczędność zużycia gazu ziemnego 2E -GZ – 20, o dodatkowe 10% w trybie pracy cyklicznej
• odzysk energii użytecznej przy spalaniu gazu w palnikach o 2 x 58 = 116 kJ (kuchenka posiada 2 – pola akumulacji ciepła palnika Ø 200 i Ø 160). Tradycyjna kuchnia możliwości odzysku energii użytecznej nie posiada. Wykorzystanie energii użytecznej w polach akumulacji ciepła palnika Ø 160 i Ø 200, których nie posiada tradycyjna kuchenka, pozwalają na dodatkową oszczędność zużycia gazu o ok. 21% w porównaniu do tradycyjnej kuchenki gazowej z palnikami Bunsena.
Czyli możliwe jest nawet więcej niż 50%.
2. CZYSZCZENIE PŁYTY
Jak czyści się płytę Solgaz typu GPC?
Dokładnie tak jak elektryczną płytę grzewczą. Osiąga podobne temperatury, a materiał na niej jest identyczny jak na płytach ceramicznych i indukcyjnych czołowych producentów. Więc jeśli ktoś nie radzi sobie z czyszczeniem naszej płyty, to z pewnością nie wyczyściłby elektrycznej płyty grzewczej.
Mimo to mamy coś, co pomoże jeszcze bardziej
Od dłuższego czasu pracujemy nad dedykowanymi środkami czystości. Sprawdzaliśmy je na bardzo dużo sposobów i taki zestaw w połączeniu ze skrobakiem rozwiąże wszystkie problemy związane z pielęgnacją i czyszczeniem.
Skład i zastosowanie opracowaliśmy z dwoma polskimi producentami środków czystości i sprawdza się naprawdę świetnie. Kliknij tutaj i zobacz ich zdjęcie
Butelki mamy już gotowe, etykiety się drukują, więc środki lada dzień wejdą do sprzedaży. Ciekawostka: aromat jest robiony z naturalnych skórek pomarańczy i pachnie niesamowicie!
#solgaz #aferasolgazu #agd #badania #solgazbadania #afera #certyfikat
A poniżej obiecane badania:
źródło: comment_5jzz8Ssp3P5nxA6S4X9hmSfwZn7vqlAE.jpg
Pobierz@SOLGAZ: Dzięki ale nie róbmy sobie żartów, pokazujecie jeden garnek lub podobne ujęcia z których niewiele wynika, za to dobrze wyglądają na zdjęciu.. ;-)
Pamiętam, że jeden z mirków użytkujący wasz produkt poruszał kwestię braku miejsca na płycie.
Chodzi o "normalne" garnki ustawione na wszystkich polach, ile miejsca jest między garnkami?
źródło: comment_AHlrf25nSoPpi1Uv6ZWiiGp5hbl6SE42.jpg
Pobierz@Adronitis: lub przetrzeć i gotować dalej jak normalny człowiek :)
Pozdrawiam mamę i tatę.
@SOLGAZ: No ja rozumiem, że je można zalać. To dobrze, że są "wodoszczelne" ;-)
Chodzi mi o testy podczas normalnej pracy a nie od razu z wiadra.
Czyli, gotujemy... Odchodzimy od kuchenki, na panel dotykowy coś chlapnęło z garnka... Wracamy a tu pół kuchni zalane bo wszystko kipi a kuchenka przestawiona na 500% mocy ;-)
@SOLGAZ: Garnek tak, podobno komplet garnków jest niemożliwy do ustawienia na wszystkich polach.
- gdy coś wykipi na panel sterowania to ten zablokuje plyte i da sygnal dzwiekowy
- przecieramy szmatką
- włączamy i gotujemy dalej
Tyle.
@SOLGAZ: A... No to fajne rozwiązanie.
Lub też denerwujące rozwiązanie, jeśli co chwila włącza się alarm ;-)
Kwestia przetestowania ( ͡° ͜ʖ ͡°)
No ale pokażecie? No bo skoro rozwiązujemy pytania które padły, to mamy teraz słowo przeciw słowu.
Ja
To mam wreszcie was wyzywac w internecie czy chwalic za kubki
bo sam juz nie wiem
@SOLGAZ: A ja powtarzam jeszcze raz... To jest "test" po publikę.
Co on niby udowadnia? Chyba jedynie to, że płyta jest wodoodporna.
Ja pytam o użytkowanie. Przecież nikt gara zupy nie będzie wylewał specjalnie na płytę.
Chodzi mi o drobne kropelki kapiące na panel dotykowy w trakcie normalnego użytkowania.
Będę musiał biegać co chwilę ze szmatką?