Aktywne Wpisy
Lenin264 +112
Itslilianka +471
Jakiś czas temu ta jak #rozowepaski zacząłem robić ankiety po randkach z tindera xD Beka jak to się teraz czyta po takim czasie xD #zwiazki #randkujzwykopem
Skopiuj link
Skopiuj linkWykop.pl
Doszedł i do mnie Xiaomi Redmi 4 pro już w piątek, ale dopiero teraz mam czas coś wyskrobać ;) W sumie dzięki bliźniaczemu postowi @alyvintage i pomocy @widmo82 zdecydowałem się kupić Redmi w wersji 3/32 u #goldway.
Dzięki cashbackowi (givingassiant) cena spadła do ok. 620zł. Tutaj nadmienię, że warto wyrobić kartę walutową, gdyż kurs przelewy24 (możecie sprawdzić na Alipaczka) jest wyższy nawet o ponad 10gr niż np. walutomat, a na cenie telefonu robią się już większe kwoty.
Dostawa oczywiście przez Seller Shipement Method za jakieś 9$. Jest to bardzo opłacalne, gdyż mamy pewność ominięcia VAT'u. Dla porównania u Ibuygou płacimy ok 20$ kurier + 5% ubezpieczenie nie zapłacenia VATu. Telefon przyszedł w 1,5 tygodnia (jeżeli niecierpliwicie się sprawdzajcie, gdzie jest paczka na Alipaczce ;) )
A teraz najciekawsze sam telefonik ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Miałem możliwość porównania 4 z 3s i różnica jest jednak bardzooo na plus. Kupując Redmi 3s byłem zdziwiony co można dostać w takich pieniądzach. Teraz zastanawiam się co oni wymyślą w Redmi 5 ;)
Obudowa:
Nie ma się do czego kompletnie przyczepić. Świetna ramka metalowa dookoła telefonu wygląda zdecydowanie lepiej niż jej brak w 3s. Jest mniej plastiku oraz sama obudowa jest bardziej kanciasta. Uznam za wadę szkło 2,5D przez które trzeba założyć mniejszą szybkę która gorzej wygląda i gorzej przylega do ekranu. Porównując z 3s Redmi 4 ma odcień złotego wpadający bardziej w srebrny. Redmi 3s ma zdecydowanie złoty kolor, tutaj on jest bardziej wyblakły.
Największym zaskoczeniem jest dla mnie czarna ramka wokół wyświetlacza. Na zdjęciach i filmikach uważałem, że jest okropna. Na żywo nie widać jej tak. Powiedziałbym, że z nią jest lepiej bo telefon wydaje się smuklejszy i dłuższy. W Redmi3s jest mniejsza czarna ramka przez co między ekranem roboczym, a etui mamy czarną ramkę oraz trochę złotej. Na żywo wolę rozwiązanie ramki z Redmi 4 jednak.
Ogólnie za cenę nawet ok. 1000-1200zł pewnie nie czepiałbym się o wykonanie. W cenie ok. 600zł jest bezkonkurencyjnym wzorem do naśladowania. Porównując z Redmi 3s jest widoczny prawilny postęp.
Ekran:
Różnica Redmi 4 FHD, a 3s HD jest widoczna. Ekran jest w obu bardzo dobry, ale rozdzielczość FHD robi swoje. To czego się nie spodziewałem to kolory. Redmi 3s biały jest dobrego odcienia, kolory świetne. Nie wiem czy tylko w tym egzemplarzu, ale kolory w Redmi4 są gorsze i widać to jak się je ogląda obok siebie. Redmi 4 ma dziwny problem z odcieniem bieli, który jak dla mnie wpada lekko w niebieski-zielony. Za te kolory jednak minus dla 4.
Aparat:
Jest duży postęp w łapaniu jasności, ostrości i w ilości szumów. Wreszcie w tym przedziale cenowym aparat jest porównywalny z niewiele droższymi telefonami. Jak porównywałem P8 Lite z Redmi 3s, to Redmi tracił na w/w kwestiach. Wydaje mi się, że Redmi 4 może mieć porównywalny, trochę lepszy aparat niż w P8 Lite.
To co mi się nie podoba to ogniskowa w Redmi 4. Jest strasznie niska i zdjęcia mi się nie podobają. W Redmi 3s jest w drugą stronę i może trochę lepiej z tym. Najlepiej w tej kwestii wychodzi moja stara Lumia 920, której obiektyw jest ekwiwalentem 26mm. Aparat dla przeciętnego zjadacza będzie wystarczający i może będzie zachwycony ;)
Wydajność:
Zacznę może od trochę pobocznej kwestii. Jakość dźwięku jest świetna. Z Redmi dzięki EQ i ustawień pod słuchawki można naprawdę dużo fajnego wycisnąć. Bardzo fajna wbudowana aplikacja do muzyki, kolejny wielki plus.
Ogólna wydajność wersji 3/32 i Snapdragona 625 jest bardzo dobra w tej cenie. Ogólnie dobra, dla zwykłej osoby wystarczająca pewnie spokojnie z zapasem na 2 lata. Android lata jak odrzutowiec, brak zacięć, zamulania, czy innych dziwnych rzeczy.
Porównując z Redmi 3s, który jest już z 8 miesięcy użytkowany Redmi 4 skończył szybciej geekbench (niestety wyników nie mam i nie pamietam :( ), w Antutu Redmi 4- 61 873 pkt, 3s 43 732pkt. W użyciu nie widać różnicy jest świetnie tutaj i tutaj :)
Bateria:
Niestety nie korzystam z 4, ani 3s. Obydwa maja po 4100mAh. Co do 3s mój różowy ładuje codziennie, siedzi ciągle na fb, internety, ciągła synchronizacja gówienek w tle głównie fb, whatsapp i messenger. Z drugiej strony moja Mame więcej gada przez GSM i niewiele mniej korzysta pewnie z internetu czasami może i więcej. Nie ma za to shitappek i trzyma jej bateria po 3-4 dni, ale wcześniej i tak podładowywuje. Redmi 4 jest siostry i z tego co wiem wyciąga na nim jak na razie z 1-2dni.
Ogólnie:
- Zakup u goldiego jest naprawdę dobry i nie ma czym się przejmować. Jedynie co to może gwarancją jak coś odpukać. Warto zrobić kartę walutową. Nie warto wykupywać dodatkowego ubezpieczenia na Ali. Należy pamiętać, żeby wystawić komentarz na 5* Goldway na Ali żeby mieć na 1 rok gwarancję jak coś oczywiście :p
- Sam telefon wielki postęp porównując z poprzednikiem. Wykonanie najwyższa klasa, wydajność świetna. Dla zwykłej osoby która korzystała z podobnych cenowo ,,markowych" telefonów wielki przeskok w tej cenie. Jeżeli nie będzie się grało w jakieś wymagające gry oraz nie jest potrzebny bardzo dobry aparat, to spokojnie można odpuścić sobie dużo droższe telefony.
- Osobiście jestem raczej bardziej wymagającą osobą i o ile Redmi 3s nie kupił bym sobie przez słaby aparat, trochę obudowę i ekran HD, to kiedy zobaczyłem Redmi 4 3/32 zastanawiam się czy jest sens dopłacać nawet do droższego Mi5s (ok. 1300zł), który i tak jest tani w tym co oferuje :D
Wybaczcie powtórzenia słów i błędy. Starałem się wyłapywać, ale nie chciałem też pół nocy siedzieć tylko na sprawdzaniu, bo nazigrammar minusujo ;) Jeżeli chcecie o coś zapytać piszcie, jak chcecie foteczki to też piszcie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dziękuję również za pomoc @widmo82, bo też się na privie pomęczył ze mną ᶘᵒᴥᵒᶅ Mam nadzieję, że coś wniosłem od siebie w kwestii Redmi 4 :)
Uwaga tagujo: #xiaomi #redmi4 #redmi3s #redmi #goldway #alipaczka #aliexpress #itemyzchin
Komentarz usunięty przez autora
PS: Cieszę się, ze udało mi się Ciebie wtajemniczyć w zakupy od naszych majfrendów i pomyślnie zaoszczędziłeś kilkanascie $ :) Niech cebula będzie z Tobą a innych zainteresowanych zapraszam na PW :)
http://www.wykop.pl/wpis/22354381/pigulka-informacyjna-dla-przyszlych-posiadaczy-xia/
@mart3112: ostatnio wrzuciłem na swojego starego S4 -> cyanogenmod i powiem Ci, że telefon znacząco odżył i jest więcej opcji ustawień. A samo wrzucanie jest banalne, wgrywasz Odinem TWRP (4 kliknięcia) a pozniej w menu TWRP klikasz jak w poradniku piszą i po 5minutach masz nowy system :) Najnowszy org ROM Samsunga wazy ponad 2GB a CM jakies
W Redmi brakowało mi właśnie RAMu i trochę ekranu fullHD, który w ZUKu także jest. Nie jestem tylko pewien czy system będzie tak dobry jak w Xiaomi, no i ten 1 przycisk funkcyjny :/ wolałbym trzy, ale przynajmniej czytnik linii papilarnych jest na