Wpis z mikrobloga

@mart3112: Witam Miraski @widmo82 @AliPaczka i resztę na mikro wyklętych ;)

Doszedł i do mnie Xiaomi Redmi 4 pro już w piątek, ale dopiero teraz mam czas coś wyskrobać ;) W sumie dzięki bliźniaczemu postowi @alyvintage i pomocy @widmo82 zdecydowałem się kupić Redmi w wersji 3/32 u #goldway.
Dzięki cashbackowi (givingassiant) cena spadła do ok. 620zł. Tutaj nadmienię, że warto wyrobić kartę walutową, gdyż kurs przelewy24 (możecie sprawdzić na Alipaczka) jest wyższy nawet o ponad 10gr niż np. walutomat, a na cenie telefonu robią się już większe kwoty.
Dostawa oczywiście przez Seller Shipement Method za jakieś 9$. Jest to bardzo opłacalne, gdyż mamy pewność ominięcia VAT'u. Dla porównania u Ibuygou płacimy ok 20$ kurier + 5% ubezpieczenie nie zapłacenia VATu. Telefon przyszedł w 1,5 tygodnia (jeżeli niecierpliwicie się sprawdzajcie, gdzie jest paczka na Alipaczce ;) )

A teraz najciekawsze sam telefonik ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Miałem możliwość porównania 4 z 3s i różnica jest jednak bardzooo na plus. Kupując Redmi 3s byłem zdziwiony co można dostać w takich pieniądzach. Teraz zastanawiam się co oni wymyślą w Redmi 5 ;)

Obudowa:
Nie ma się do czego kompletnie przyczepić. Świetna ramka metalowa dookoła telefonu wygląda zdecydowanie lepiej niż jej brak w 3s. Jest mniej plastiku oraz sama obudowa jest bardziej kanciasta. Uznam za wadę szkło 2,5D przez które trzeba założyć mniejszą szybkę która gorzej wygląda i gorzej przylega do ekranu. Porównując z 3s Redmi 4 ma odcień złotego wpadający bardziej w srebrny. Redmi 3s ma zdecydowanie złoty kolor, tutaj on jest bardziej wyblakły.
Największym zaskoczeniem jest dla mnie czarna ramka wokół wyświetlacza. Na zdjęciach i filmikach uważałem, że jest okropna. Na żywo nie widać jej tak. Powiedziałbym, że z nią jest lepiej bo telefon wydaje się smuklejszy i dłuższy. W Redmi3s jest mniejsza czarna ramka przez co między ekranem roboczym, a etui mamy czarną ramkę oraz trochę złotej. Na żywo wolę rozwiązanie ramki z Redmi 4 jednak.
Ogólnie za cenę nawet ok. 1000-1200zł pewnie nie czepiałbym się o wykonanie. W cenie ok. 600zł jest bezkonkurencyjnym wzorem do naśladowania. Porównując z Redmi 3s jest widoczny prawilny postęp.

Ekran:
Różnica Redmi 4 FHD, a 3s HD jest widoczna. Ekran jest w obu bardzo dobry, ale rozdzielczość FHD robi swoje. To czego się nie spodziewałem to kolory. Redmi 3s biały jest dobrego odcienia, kolory świetne. Nie wiem czy tylko w tym egzemplarzu, ale kolory w Redmi4 są gorsze i widać to jak się je ogląda obok siebie. Redmi 4 ma dziwny problem z odcieniem bieli, który jak dla mnie wpada lekko w niebieski-zielony. Za te kolory jednak minus dla 4.

Aparat:
Jest duży postęp w łapaniu jasności, ostrości i w ilości szumów. Wreszcie w tym przedziale cenowym aparat jest porównywalny z niewiele droższymi telefonami. Jak porównywałem P8 Lite z Redmi 3s, to Redmi tracił na w/w kwestiach. Wydaje mi się, że Redmi 4 może mieć porównywalny, trochę lepszy aparat niż w P8 Lite.
To co mi się nie podoba to ogniskowa w Redmi 4. Jest strasznie niska i zdjęcia mi się nie podobają. W Redmi 3s jest w drugą stronę i może trochę lepiej z tym. Najlepiej w tej kwestii wychodzi moja stara Lumia 920, której obiektyw jest ekwiwalentem 26mm. Aparat dla przeciętnego zjadacza będzie wystarczający i może będzie zachwycony ;)

Wydajność:
Zacznę może od trochę pobocznej kwestii. Jakość dźwięku jest świetna. Z Redmi dzięki EQ i ustawień pod słuchawki można naprawdę dużo fajnego wycisnąć. Bardzo fajna wbudowana aplikacja do muzyki, kolejny wielki plus.
Ogólna wydajność wersji 3/32 i Snapdragona 625 jest bardzo dobra w tej cenie. Ogólnie dobra, dla zwykłej osoby wystarczająca pewnie spokojnie z zapasem na 2 lata. Android lata jak odrzutowiec, brak zacięć, zamulania, czy innych dziwnych rzeczy.
Porównując z Redmi 3s, który jest już z 8 miesięcy użytkowany Redmi 4 skończył szybciej geekbench (niestety wyników nie mam i nie pamietam :( ), w Antutu Redmi 4- 61 873 pkt, 3s 43 732pkt. W użyciu nie widać różnicy jest świetnie tutaj i tutaj :)

Bateria:
Niestety nie korzystam z 4, ani 3s. Obydwa maja po 4100mAh. Co do 3s mój różowy ładuje codziennie, siedzi ciągle na fb, internety, ciągła synchronizacja gówienek w tle głównie fb, whatsapp i messenger. Z drugiej strony moja Mame więcej gada przez GSM i niewiele mniej korzysta pewnie z internetu czasami może i więcej. Nie ma za to shitappek i trzyma jej bateria po 3-4 dni, ale wcześniej i tak podładowywuje. Redmi 4 jest siostry i z tego co wiem wyciąga na nim jak na razie z 1-2dni.

Ogólnie:
- Zakup u goldiego jest naprawdę dobry i nie ma czym się przejmować. Jedynie co to może gwarancją jak coś odpukać. Warto zrobić kartę walutową. Nie warto wykupywać dodatkowego ubezpieczenia na Ali. Należy pamiętać, żeby wystawić komentarz na 5* Goldway na Ali żeby mieć na 1 rok gwarancję jak coś oczywiście :p
- Sam telefon wielki postęp porównując z poprzednikiem. Wykonanie najwyższa klasa, wydajność świetna. Dla zwykłej osoby która korzystała z podobnych cenowo ,,markowych" telefonów wielki przeskok w tej cenie. Jeżeli nie będzie się grało w jakieś wymagające gry oraz nie jest potrzebny bardzo dobry aparat, to spokojnie można odpuścić sobie dużo droższe telefony.
- Osobiście jestem raczej bardziej wymagającą osobą i o ile Redmi 3s nie kupił bym sobie przez słaby aparat, trochę obudowę i ekran HD, to kiedy zobaczyłem Redmi 4 3/32 zastanawiam się czy jest sens dopłacać nawet do droższego Mi5s (ok. 1300zł), który i tak jest tani w tym co oferuje :D

Wybaczcie powtórzenia słów i błędy. Starałem się wyłapywać, ale nie chciałem też pół nocy siedzieć tylko na sprawdzaniu, bo nazigrammar minusujo ;) Jeżeli chcecie o coś zapytać piszcie, jak chcecie foteczki to też piszcie ( ͡° ͜ʖ ͡°) Dziękuję również za pomoc @widmo82, bo też się na privie pomęczył ze mną Mam nadzieję, że coś wniosłem od siebie w kwestii Redmi 4 :)

Uwaga tagujo: #xiaomi #redmi4 #redmi3s #redmi #goldway #alipaczka #aliexpress #itemyzchin
  • 16
@mart3112: spoko uwagi, podzielam opinię. Póki co jedynie do czego mogę się doczepić to waga telefonu ale chyba to normalne przy tych bebechach i obudowie. Zamówiłem kilka sztuk i z żadną nie było problemu z wgrywaniem softu i odblokowaniem. Robi naprawdę fajne wrażenie. Fotki wychodzą ładne i nie ma problemu z ostrością. Szybkość działania i przechodzenia między aplikacjami to po prostu miód dla szarego użytkownika. Na co dzień póki co używam
@mart3112: mam nadzieje, ze dokładnie zapoznałeś się z ryzykiem zakupu na ali i innych serwisach a wybór był w pełni świadomy!
PS: Cieszę się, ze udało mi się Ciebie wtajemniczyć w zakupy od naszych majfrendów i pomyślnie zaoszczędziłeś kilkanascie $ :) Niech cebula będzie z Tobą a innych zainteresowanych zapraszam na PW :)
@widmo82: Wcześniej już robiłem jakieś drobne zakupy i telefony na IBG. Ryzyko było żeby doszedł cały i sprawny ;) Jeżeli jest sprawny to mam nadzieję, że wady ukryte nie pojawią się po czasie.
@Demom: Waga może być wadą lub zaletą, zależy od użytkownika. Co do Miui to fakt jest świetny. Samsunga nigdy za softa nie lubiłem, bo jak dla mnie to więcej robił szkody niż pożytku
@mart3112 fajne przemyslenia. Mam podobne. Na razie syn uzywa Redmi 3s. Teraz do żony jedzie czworka. Waham sie tez nad telefonem dla siebie i też zaczynam miec wątpliwości czy warto kupować coś drozszego niz Redmi 4. Zobaczymy jak żona pouzywa trochę.
Co do Miui to fakt jest świetny. Samsunga nigdy za softa nie lubiłem

@mart3112: ostatnio wrzuciłem na swojego starego S4 -> cyanogenmod i powiem Ci, że telefon znacząco odżył i jest więcej opcji ustawień. A samo wrzucanie jest banalne, wgrywasz Odinem TWRP (4 kliknięcia) a pozniej w menu TWRP klikasz jak w poradniku piszą i po 5minutach masz nowy system :) Najnowszy org ROM Samsunga wazy ponad 2GB a CM jakies
@mart3112: też mam Redmi 3s, ale teraz leci do mnie Lenovo Zuk 2 4 GB RAM, 64 GB pamięci, biały za 650 zł (o ile nie dojdzie VAT).

W Redmi brakowało mi właśnie RAMu i trochę ekranu fullHD, który w ZUKu także jest. Nie jestem tylko pewien czy system będzie tak dobry jak w Xiaomi, no i ten 1 przycisk funkcyjny :/ wolałbym trzy, ale przynajmniej czytnik linii papilarnych jest na
@tylko_prawda: Przez urząd celny we Francji ;) Przy tej metodzie wysyłki sprzedawca sam importuje zbiorczo na teren UE. Później wysyła do Ciebie z terenu UE, więc Ciebie nie interesuje już urząd celny.
@mart3112: Wiem, że odkopuję prehistoryczny wpis, ale ile to czasu zajęło? Bo moja paczka (ten sam telefon) w piątek rano był w Paryżu @AliPaczka i ciekaw jestem, jak długo będzie stamtąd szedł do Polski... Po od majfriendów do Fr trafił w 3 dni.