Wpis z mikrobloga

Zaczyna przygrzewać słońce, więc chyba czas powoli przygotować się na chłodzenie w prawdziwe upały. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Jeśli ktoś z was przerabiał już temat klimatyzacji w mieszkaniu, to czy polecicie jakąś sprawdzoną firmę, która zamontuje klimę we #wroclaw , i podpowiecie na jakiego producenta warto patrzeć?

Fajnie jak by można też łączyć się poprzez jakiś system typu #inteligentnydom , no ale to na razie tylko taka zachcianka.
#klimatyzacja #remontujzwykopem #budujzwykopem
  • 9
@ppawel: ja już klimę mam założoną, większość rzeczy powiesiłem sam, kumpel zrobił tylko próżnię, puścił gaz i sprawdził. Firmy od montażu klimy strasznie stękały, że wysoko itp. Masz już wybrany klimatyzator? Mogę Ci na priv polecić sprawdzonego dostawcę.
@ppawel: @Maniaak: A ile kosztuje taka klima do jednego pomieszczenia 25 metrów?

Ja to ogólnie polecał bym folie przeciwsłoneczną bo daje ogromną różnicę, nie wyobrażam sobie teraz życia bez niej. Mam okna od południa i w lato i słoneczne dni nawet poza latem to masakra byłą wcześniej. Teraz przez samą folię mam taką temperaturę jak w reszcie domu.
@ElCidX: @Maniaak: @ppawel: tylko split, i tylko inverter, i dobrze by było, jakby była przewymiarowana - będzie chodziła na niskich obrotach cicho lub wręcz niesłyszalnie, nie będzie robiła reumatyzmu i przeciągu ogromnym powiewem, a skutecznosć będzie wystarczająca.

większość "narzekania na klimy" (że szumi, że wysusza, że gardło boli, że oczy, że głowa itd) to efekt:
- zbyt słabej klimy ustawionej na zbyt niską temperaturę (chodzi cały czas na maksa,
@Maniaak: @hrumque: dzięki za wskazówki, powierzchnia i poddasze więc jeszcze zobaczę czy zwykły split wystarczy, czy może jakiegoś multi-splita szukać, żeby faktycznie przeszacować moc

@ElCidX: przenośny to straszny niewypał - głośne, duże i... potrzebuje otwartego okna :-/ w zeszłym roku "testowałem" taki, i po jednym dniu oddałem ( ͡° ʖ̯ ͡°)