Wpis z mikrobloga

Kupiłem przez net w miarę przyzwoitego łaptoka HP Omen, celowo bez dysku ssd (fabryczne słaba prędkość), jedynie z hdd 1tb.
Równolegle idzie do mnie pocztą dysk samsung 960 evo.
Jako, że to mój pierwszy komp z partycją recovery (na hdd) z windą to mam pytanie.
Jeśli przed pierwszym uruchomieniem wsadzę dysk ssd i odpali się instalka z hdd to czy będzie opcja wyboru instalacji windy na ssd ?

#pcmasterrace
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@s_t_u_l_e_j: Właśnie nie chcę przenosić czy klonować :) Po prostu chciałem przed pierwszym uruchomieniem kompa dołożyć ssd. Następnie odpalić kompa i jak włączy się po raz pierwszy instalator windows z hdd to zainstalować windę na ssd. Tylko nie wiem czy tak pójdzie po prostu, w teorii w instalatorach zawsze można było wskazac gdzie ma być zainstalowany system, ale nie robiłem tego nigdy z preinstalowanych systemów na dysku. Stąd pytanie :)
  • Odpowiedz
@BackToTheFuture: W laptopach masz instalowany syf od producenta. Najlepiej jest pobrać sobie obraz systemu i przeprowadzić instalacje na czysto, klucz system sam sobie powinien pobrać, a jak masz naklejkę to wpisz klucz.
Ważne jest żeby instalować odpowiednią wersje systemu, jak masz home to instalujesz home, jak pro to pro.
  • Odpowiedz