Mamy tu jakiegoś eksperta, który poradziłby dlaczego konfiguracja exim4, dovecot, clamav-daemon i spamassassin może powodować takie akcje, że losowe emaile dochodzą do mnie z opóźnieniem do 3-5h?
@Koziolek_Matolek: Zacznij od zmiany nobody na spamd (pliki i konfiguracja exima) do rozwiązania problemów z logami. Co do opóźnienia - też stawiałbym na greylisting lub z dużo mniejszym prawdopodobieństwem - problem z antywirusem na serwerze z małą ilością RAMu (kiedyś miałem taki przypadek - wszystko kolejkowało się w ClamAV). Ewentualnie problem z samym eximem, jego konfiguracją i filtrami. Nie wiem jak w eximie, bo nigdy z nim nie pracowałem, ale
Chciałoby się wierzyć, ale bez jaj. Mija kolejny dzień i nie ma ani jednego wyraźnego zdjęcia lub nagrania. Obecnie większość tych rzeczy to trolle (prywatne drony z doklejonymi ledami, lampiony), fotomontaże lub nagrania normalnych obiektów lotniczych.
Mamy tu jakiegoś eksperta, który poradziłby dlaczego konfiguracja exim4, dovecot, clamav-daemon i spamassassin może powodować takie akcje, że losowe emaile dochodzą do mnie z opóźnieniem do 3-5h?
Co masz w logach?
@blues: nie mam tego, chyba ze jest jakas alternatywa w spamassassinie
w logach mam np cos takiego i tylko tego typu