Aktywne Wpisy
_gabriel +14
Ostatnio w Internecie czytałem o przypadku kolesia, który zamordował ponad 600 osób. Nie rozumiem, dlaczego Bóg np. nie zabił go piorunem po pierwszych trzech zabójstwach i pozwolił mu zabijać, aż do nabicia takiej liczby? Ofiary to były głównie dzieci... Ja wiem, że to przecież nie Bóg zabijał tylko ten człowiek, ale no mógł przecież zainterweniować i go zabić, jednocześnie nie wpływając zbytnio na naszą wolną wolę.
Pytanie do osób wierzących -
Pytanie do osób wierzących -
kopek +859
5.55 stoję pierwszy pod piekarnia po chleb. Podchodzi 3 emerytów i mówi że oni byli tu już o 5.00 więc są pierwsi xd
A ja mówię - Wie Pan co ja tu już byłem wczoraj o 22.00 xd
Co jest z tymi ludźmi?
#xd
A ja mówię - Wie Pan co ja tu już byłem wczoraj o 22.00 xd
Co jest z tymi ludźmi?
#xd
Wieś czeskich kolonistów na Wołyniu Český Malín - spalona latem 1943 przez niemieckie oddziały. Zginęło około 400 Czechów 100 Ukraińców i 26 Polaków.
Wersje w uproszczeniu:
Wersja polska - wieś spalili Niemcy i kolaboranci ukraińscy.
Wersja ukraińska - wieś spalili Niemcy i polscy kolaboranci.
Wersja czeska - wieś spalili Niemcy z kolaborantami polskimi i ukraińskimi.
Amerykanin Jared McBride - udział w akcji brali prawdopodobnie zarówno polscy jak i ukraińscy kolaboranci. Strona polska i ukraińska mają tendencję do wypierania z pamięci faktów zbrodni popełnianych przez osoby własnej narodowości.
#ukraina #wolyn #historia
@szurszur: a ilu było tych Polaków?
Sami Czesi pielegnuja tradycje, że to Niemcy, a o kolaborantach rzadko wspominaja.
Teorie sie sporo pojawia.
@Balcar: Tak to na Wpolityce pisali, ale nawet na polskiej wiki masz wymienionych kilku innych czeskich świadków wymienionych z imienia i nazwiska. Jeden z nich napisał nawet po wojnie kronikę wołyńskich Czechów i wymienił zarówno Polaków jak i Czechów.
@Balcar: Świadków jest więcej ( o tym wyżej), ale bierz pod uwage, że tylko kilka osób się uratowało.
Czy podważamy tak chętnie prawdziwość zbrodni UPA gdy świadkiem jest tylko jedna osoba? Ba, nawet te bez bezpośrednich świadków uznajemy za pewnik.
a z drugiej strony mieliśmy kapo ukraińskich i UPA, których liczby idą w tysiące
i "obie strony tendencję do wypierania" czegoś tam
Komentarz usunięty przez moderatora
Cytat z innego artykułu
Niewykluczone, że zwyczajnie byli to jacyś rekruci z ziem polskich np. Ślązacy, którzy byli w Wehrmachcie i nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego. Natomiast nie
Amerykanin, który dotarł do archiwów to osoba młoda, a opublikował je dopiero w 2016. W momencie pisania artykułu na jaki się powołujesz zeznania tych swiadków jeszcze