Wpis z mikrobloga

Który pociąg Kraków - Kołobrzeg będzie lepszy w czerwcu na wypad nad morze: TLK38100 czy IC3804? Czy oba mają wagony wars?
Kiedy najwcześniej można rezerwować bilety (z waszego doświadczenia) i czy tylko na stronie intercity?
Czy są może jakieś cebuladeals na pendolino na tej relacji? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pociągiem nie jechałem już z ponad 10 lat i wole się dopytać jak to teraz wszystko wygląda. Wszelki uwagi mile widziane. Będę podróżował ja + mój różowy.

#pociagi #pkp #turystyka #pytanie
  • 6
@Fusofuso: Bilety można kupić z 30 dniowym wyprzedzeniem i ogólnie warto to robić, bo w Intercity masz promocję 3 tyg. wcześniej -30%. Na Pendolino też jest tzw. Superpromo na ograniczoną ilość biletów, ale nie wiem jaki jest koszt na całej trasie (ze stolicy do Gdańska 49 zł).

Co do składów, na tej stronie możesz się zorientować co tam lokomotywa ciągnie dla danej relacji:
http://www.vagonweb.cz/?⟨=pl

Polecam podróżowanie nowymi składami Pesy, lub
@Fusofuso: Kraków-Kołobrzeg jeździłem z różowym kilka razy, są nocne TLK, ale warto tylko z kuszetką, bo inaczej człowiek się wymęczy w 8 osobowych przedziałach. Jest Pendolino, ale kiepske godziny. Jest IC, tani jak barszcz (50 kilka zł kupiony miesiąc wcześniej), klimatyzacja, Wars, jedzie ze 12h. Jest też weekendowy wakacyjny EIC jadący z 9h, w dobrych godzinach, ale dużo droższy. Polecam IC bezprzedziałowy. Ogólnie wszystkie pociągi nabite w wakacje, ale są miejscówki,