Wpis z mikrobloga

Hej Mirki,
Zaczynam się uczyć według tutoriali gulpa i nie ogarniam ;( Chciałem zrobić coś takiego:
-Mam dwa foldery (source i public)
-Gdy zmienię jakiś plik html w folderze source, gulp powinien zmienić go w folderze public.

Napisałem coś takiego (gulpfile.js):

var gulp = require('gulp');
gulp.task('html',function(){
gulp.src('source/*.html').pipe(gulp.dest('public'));
});
gulp.task('watch', function(){
gulp.watch('source/*.hml',['html']);
})

Odpalam w konsoli gulp html

Przenosi wszystkie html z source do public (tzn działa)

Odpalam gulp watch

I niby trwa proces, ale nie reaguje, nic nie przenosi, nic nie aktualizuje(pomimo wprowadzanych zmian i zapisu plików)..

I jeszcze jeden problem, nie jest wykrywana globalna instalacja gulpa ;o
instaluje go npm install gulp -g a pomimo to jak próbuje go odpalić to nie działa - szuka lokalnej instalacji gulpa zamiast korzystać z globalnej(Local gulp not found in ...).
Gdzieś na stacku znalazłem rozwiązanie (użycie npm link gulp), które działa, ale nie wiem czy jest to poprawna metoda;x

Korzystam z Windowsa 10 Pro, odpalam wszystko z cmd (nie wiem czy te informacje mają jakiekolwiek znaczenie)
#webdev #gulp #frontend #nodejs
  • 3
@UrimTumim: Masz literowkę w ścieżce drugiego taska

gulp.watch('source/*.hml',['html']);
hml zamiast html

I jeszcze jeden problem, nie jest wykrywana globalna instalacja gulpa ;o

instaluje go npm install gulp -g a pomimo to jak próbuje go odpalić to nie działa - szuka lokalnej instalacji gulpa zamiast korzystać z globalnej(Local gulp not found in ...).

musisz zainstalować gulp-cli. npm install -g gulp-cli
@rbielawski: Dziękuję za sugestie ( ͡° ͜ʖ ͡°) wezmę to pod uwagę w najbliższym czasie :)

@Marmite: Dziękuję dobry człowieku! Nie wiem jakim cudem wkradła się taka literówka;x a po zainstalowaniu gulp-cli (i poprawieniu literówki) wszystko śmiga( ͡º ͜ʖ͡º)