Wpis z mikrobloga

MIrki chciałbym spróbować napisać kilka aplikacji w C++ na andka wykorzystując Qt ale mimo że ogarnąłem już środowisko to nie wiem za bardzo jak zacząć, a mianowicie czy powinienem używać bibliotek Qt czy SDK androidowego. Przydałby mi się jakiś tutorial dla początkującego ale nic ciekawego znaleźć nie mogę.

Jeśli jest tutaj ktoś kto kto robił już takie cuda i pomógłby mi z tym byłbym bardzo wdzięczny

[ #naukaprogramowania #cpp #qt ]
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Czokowoko: Pijesz najzwyklejsze aplikacje, najlepiej widoki pisać na QtQuick w QMLu, bo do tego służy. Natomiast przed procesem kompilacji trzeba sporo ustrojstwa zainstalować, co jest trochę skomplikowane, bo potrzebujesz biblioteki Qt5 na Androida + android SDK + android NDK. Z tym ostatnim (NDK) są trochę problemy zainstalować bo trzeba w odpowiednie miejsce rozpakować. W SDK powinieneś mieć ściągnięte biblioteki do odpowiedniego API Androida. Jak już masz to pozostaje skonfigurować w
  • Odpowiedz
@lionbest: Ok, czyli poinstalować NDK,SDK, JDK i apache poustawiać ścieżki i pisać z użyciem Qtowskich biblioteki, a potem przy kompilacji po prostu ustawić żeby kompilować pod odpowiednią wersję andka, dobrze rozumiem?
  • Odpowiedz
@Czokowoko: QtCreator chyba jeszcze chyba chciał link do Anta. Dokładnie tak, android jest linuxem więc niby maż dostęp w C++ do niskopoziomowych bibliotek, ale lepiej ograniczać się do czystego Qt.
Aha jeżeli ci się QML nie spodoba, to i tak lepiej maksymalnie ograniczać JavaScript ale dalej w nim robić niż w QtWidget. Teraz wyszła nowa biblioteka do QML, QtQuick.Controls 2 która ma skórkę Material Design i wygląda jak Android. Komunikacja
  • Odpowiedz
@lionbest: Dziękuję za odpowiedź, bardzo mi pomogłeś :) Co do QMLa jeszcze nie wiem, bo nie miałem z nim większej styczności póki co, więc dopiero zobaczę "w praniu" :-)
  • Odpowiedz