Wpis z mikrobloga

@Damasweger: Jeśli chodzi o głosy, to jest xeno-canto, gdzie ludzie wrzucają swoje nagrania, są ich tysiące, nie tylko dla polskich gatunków. Co do opisów i zdjęć - szczerze mówiąc, to nigdy się z taką stroną w polskim internecie nie spotkałem. Mogę Ci natomiast polecić książkę - przewodnik ptaków Collinsa.
@okim: Xeno-canto znam, ale chciałem uniknąć sytuacji, że z listy np. z wikipedii biorę nazwę, wrzucam tam i odsł#!$%@?ę. Chyba jednak tylko to mi pozostaje. Collinsa nie mam, ale jakiś tam atlas dla polskich ptaków mam, chyba straczy...
@Damasweger: najlepiej znajdź kogoś kto się już zajmuje ornitologią w twojej okolicy, w tym celu najlepiej poszukać na forum przyroda (http://forum.przyroda.org/regiony-ornitologiczne-cat23.htm) w lokalnych grupach otop, i lokalnych dla twojej okolicy organizacjach ornitologicznych. Z książek najlepszy na start będzie "ptaki" collinsa, głosy znajdziesz na xeno-canto jak już @okim wspomniał. Samemu z poszerzaniem wiedzy jest ciężko i wolno,w szczególności w przypadku trudnych grup jak drapieżne, mewy czy siewki. Mając możliwość wyjazdów w
@Damasweger: to środowisko chętnie przyjmuje nowych ludzi, rzadko się trafia napływ świeżej krwii więc nie martw się, z pewnością trafisz na równych ludzi, jak nie za pierwszym razem to na pewno za drugim ;). Jak zaczynałem sam to przez kilka pierwszych lat samotnego łażenia nie ogarnąłem tyle co w ciągu jednego sezonu z nowopoznanymi kumplami po fachu. Już pomijam że wejście w społeczność daje ci poza pomocą merytoryczną mega fun ze
@Damasweger: niektórych gatunków raczej szybko nie zobaczysz więc warto się nauczyć ich głosów. Polecam też w miarę szybko się porozglądać za wspólnym towarzystwem bo za góra miesiąc zacznie się młyn ornitologiczny w terenie i warto już mieć z kim jeździć bo się sporo będzie działo na przelotach. W jakim rejonie mieszkasz?