Wpis z mikrobloga

W jaki sposób można zrobić, aby div który jest dzieckiem innego diva "rozszerzał" background-image rodzica?
Mam coś takiego:

.rodzic{
background-image: url(wzorek.png);
background-color: gray;
}
.dziecko{
background-color: dimgray;
}

I chcę aby dziecko miało dalej background-image taki jak rodzic, ale rysowany dalej a nie od nowa (od nowa byłby rysowany jakbym po prostu dopisał do dziecka taki sam background-image). Jak uzyskać taki efekt?
#css #webdev
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@niepojete: @Pietras55: Ustawienie opacity albo ustawienie tła rgba wiąże się z tym że kolor rodzica (czerwony) zmiesza się z kolorem dziecka(niebieski) oraz zmieni się kolor wzorku z czarnego na niebieskawy (bo nałożyliśmy na niego niebieski kolor).
Uzyskamy wtedy taki efekt:
http://pokaz.im/di-N9L8.jpg
A chcę uzyskać efekt gdzie wzorek pozostaje czarny, niebieskie jest niebieskie a czerwone czerwone, dokładnie taki:
ifinox - @niepojete: @Pietras55: Ustawienie opacity albo ustawienie tła rgba wiąże si...

źródło: comment_OOrBxgiHqZ8oCTaH1565Hq7Pl7BUZlUE.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@ifinox: Ok, czyli muszą być takie kolory - blend modes powinny załatwić sprawę, jest jeszcze inne rozwiązanie - tło to czarna siatka na białym tle, a kolor czerwony dajesz w prostokąty powyżej i poniżej tego niebieskiego - tutaj można to zrobić na kilka sposobów, można na stałe ustawić wysokości divów, pobawić się w flexboxa lub skorzystać z SVG.
  • Odpowiedz
@Pietras55: @niepojete: To chyba jednak zostanę przy opcji z opacity bo planowałem nałożyć taki wzorek na całą stronę ale skoro prosty przykład wymaga trzech warstw to narazie odpuszczę ten temat i jak znajdę czas to poczytam o blend mode. Dzięki ;]
@veranoo: Przeczytaj co napisałem odpowiedź wcześniej
  • Odpowiedz