Wpis z mikrobloga

@Ofir-group: @Oszczer: to nie jest rzucenie palenia prziecież... ciągle jesteś nikotynistą. Zmieniasz źródło na mniej szkodliwe i tyle... ale chodzi o walkę z nałogiem. Mnie e-p-------y uzależniły bardziej od analogowych, bo są zwyczajnie lepsze, ciężko było...
  • Odpowiedz
@Ofir-group: tabletki to wyliczone dawki, tak samo jak plastry. Chodzi o płynne zmniejszanie ilości nikotyny. Nie chodzi o przedawkowywanie, bo naćpać się można wszystkim... chodzi o skuteczność podczas stosowania zgodnie z przeznaczeniem, masz napisaną na opakowaniu ilość tabletek na dobę itd. Plaster masz jeden mieć i tyle. A e-p-------y, mimo, że są świetną alternatywą dla palenia (mniej szkodliwe, bardziej praktyczne, nie śmierdzą), nie są dobrym sposobem na płynne i stabilne
  • Odpowiedz
@Ofir-group: a, i nie jestem przeciwnikiem e-fajek, ja bym zwykłe zdelegalizował, a na e-fajki pozwolił i na przystankach, samootach... po prostu mi nie pasowało uzależnienie samo w sobie.
  • Odpowiedz
nie są dobrym sposobem

@Dijuna: i uprawomacniasz tezę wynikami własnych badań w oparciu o metodę naukową i standaryzowane narzędzia - jak w przypadku linkowanych wyżej? Czy to ekstrapolacja z doświadczeń własnych?
  • Odpowiedz
@Dijuna: ale to jest tylko twoje doświadczenie ja jak zaczynałem z ep to wchłaniałem lq o zawartości 18 mg niko teraz 1,5 mg i z dużą częstotliwością 0 mg. Więc czy to nie jest stopniowe zmniejszanie dawki?
  • Odpowiedz
@Dijuna: wiesz, że nikotyna z plastrów pokonuje barierę skóra-krew totalnie różnie w zależności od osobnika i były notowane pojedyncze przypadki zatruć? Dodatkowo plastry mają gigantyczne ilości formaldehydu, by barierę w ogóle pokonać.
  • Odpowiedz
@Dijuna: dodatkowo czerwone, lighty i superlighty zupełnie inaczej smakują a nikotyna z e papierosa smaku sama nie ma. Zaczynał od 12mg, teraz jestem na 0,2mg i rzucę w ciągu kilku miesięcy. Chodzi właśnie o to, że nie muszę się męczyć 2 tygodnie w łóżku, po prostu nie czuję głodu nikotyny.
  • Odpowiedz
@Ofir-group: tzn. ja zawsze uważałem, że lepiej palić czerwone, bo liczyłem sobie stosunek subst. smolistych i tlenku węgla do nikotyny, ale to moja racjonalizacja... tak czy inaczej, ludzie zajmujący się tematem od lat mówią o generalnej nieskuteczności przechodzenia na niebieskie i niżej, ekstrapolowałem to do e-papierosów, być może niesłusznie, nie wiem.
@Oszczer: nie wiem ile tego 1,5 mg palisz, nie wiem też jak to się przekłada na zwykłe
  • Odpowiedz
ekstrapolowałem to do e-papierosów, być może niesłusznie, nie wiem.

@Dijuna: nie. Ekstrapolowałeś z doświadczenia własnego do populacji, czyli wszelkie wskazane przez Ciebie korelacje nie mogą być naukowymi twierdzeniami.
Strona ministerialna powstała za publiczne pieniądze i my chcemy, żeby dilowała z wynikami placówek naukowych, żeby nie myśleć, że jest po prostu reklamą produktów aptecznych.
  • Odpowiedz
@Ofir-group: nie z doświadczenia własnego, a opinii środowisk zajmujących się nałogami... jak mówię, AFAIK to konsensus naukowy, że przejście na lighty utrudnia rzucenie palenia. Ale to informacja sprzed lat, możliwe, że się to zmieniło... ale nie zarzucaj mi ekstrapolacji z własnych doświadczeń, bo to robię dopiero później.
  • Odpowiedz
@Ofir-group: same opracowania to już sam musisz poszukać, bo nie interesowałem się tematem od lat (i zaznaczam to ciągle), ale kilka sekund z google dało mi, że nazywa się to "compensatory behaviors". Nie walczę z tobą. Wskazuję wątpliwość jaką moga budzić e-p-------y i dlaczego mogą być odrzucane przez te strony o których piszesz. Możliwe, że wątpliwosc niesłuszną, ale moje osobiste doświadczenia pozwalają mi w wierzyć, że coś w tym jest.
  • Odpowiedz
Dopiero jeżeli TY te wątpliwosci rozwiejesz

@Dijuna: no przecież wysłałem Ci link do badań potwierdzających, że e-p-------y pomagają rzucić palenie analogowe.
Ty za to nie przesłałeś mi dotąd nic. Taka różnica. I taki fakt.
Strona ministerialna reklamuje produkty nikotynowe, a więc chcemy, żeby zamieszczała tam pełne portfolio. Co w tym jest niejasne?
  • Odpowiedz
@Ofir-group: ej, no ale jaką wartość dla człowieka chcącego rzucić nikotynę, to:

pomagają rzucić palenie analogowe

W pierwszym poście pisałem, że chodzi o walkę z uzaleznieniemn, a nie wymienienia źródła nikotyny na lepsze, bo to, że lpeiej e-p-------y niż analogi to w sumie oczywiste...
  • Odpowiedz