Wpis z mikrobloga

W nawiązaniu do mojego poprzedniego wpisu o zabawie w ręczne tworzenie transakcji w Lightning Network, chciałem dać znać, że wspólnie z moją żoną w ramach ćwiczeń udało nam się kilka takich transakcji ręcznie skomponować... i chyba wszystko miało sens :)

Napisałem też pierwsze podsumowanie z moimi wnioskami - musiałem sobie to spisać i uporządkować. Myślę, że daleko jeszcze mi do tego, bym mógł bez obawy, że piszę farmazony napisać jakiś dłuższy artykuł na ten temat, ale myślę, że powoli do tego punktu się zbliżam :)

Na razie moje zdanie na temat LightningNetwork podtrzymuje - https://www.youtube.com/watch?v=e_Pe3Oef__I :)

#bitcoin #kryptowaluty
#lightning <--- nowy tag to subskrypcji
noisy - W nawiązaniu do mojego poprzedniego wpisu o zabawie w ręczne tworzenie transa...

źródło: comment_vb5MoAFSxRQ83Zx71fSwAyLZeyCKPHzY.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@plackojad: mam w planach nagrać taki filmik... ale dobrze, że dzisiaj nawet nie próbowałem, bowiem trwałby ponad 2 godziny ;) Chcę przećwiczyć jeszcze scenariusze z przesyłem transakcji przez kanały innych osób - to powinno mi pozwolić na lepsze zrozumienie tematu.

No i muszę jeszcze to wszystko skonfrontować z rzeczywistą implementacją.
  • Odpowiedz
@noisy: w jaki sposób LN zabezpiecza przed zerwaniem umowy przez nieuczciwą stronę? Słyszałem, że musimy non stop monitorować sieć, żeby wykryć, że ktoś próbuje nas oszukać. Nie jest to pewna niedogodność?

Z tego co rozumiem, to transakcje in-blanco mają jakieś opóźnienie czasowe, żeby umożliwić wycofanie się w przypadku oszustwa drugiej strony.
  • Odpowiedz
@mrslug: też tak myślałem, ale dowiedziałem się, że nie musisz monitorować sieci osobiście. W momencie w którym zachodzi transakcja numer N w twoim kanale, udostępniasz sekret transakcji N-1 np. wszystkim swoim znajomym, bądź węzłom, które mogą np. dostać od Ciebie nagrodę za to, że pomogą Ci zapobiec "ataku na Twój kanał".

Jeżeli tylko ktoś zauważy, że ktoś chce zapisać stan transakcji N-1 jako ostateczny, ktokolwiek posiadający poznany przez Ciebie sekret,
  • Odpowiedz
@noisy: zastanawia mnie co się stanie jeśli pojawi się nieuczciwy węzeł LN, który zacznie zamykać wszystkie nieukończone kanały płatności. Dochodzi wtedy do zapchania sieci, gdyż drugie strony również zaczynają się wycofywać z kanałów. Dochodzi do zapchania sieci, a twoja transakcja "ratunkowa" zajmuje wiele godzin, gdyż bloki są pełne.

Ciekawi mnie sposób rozwiązania problemu nieuczciwych węzłów, które przedwcześnie zamykają kanały.
  • Odpowiedz
@pawlo74: może dokopał się do jakichś argumentów jakich ja jeszcze nie widzę. Ja pamiętasz jakieś jego konkretne wpisy, to z chęcią je zobaczę i przeczytam :)
  • Odpowiedz