Aktywne Wpisy

Variv +593
#usa #polska
Przeraża mnie jak dużo ludzi, w tym w Polsce nie widzi niczego złego w tym, że funkcjonariusz państwowy strzela do klęczącego obywatela. I to jeszcze strzela mu w plecy kiedy ten jest trzymamy i otoczony przez innych agentów.
Mój umysł nie może zrozumieć logiki, która prowadziłaby do stwierdzenia, że to jest poprawne zachowania państwa wobec obywatela.
Przeraża mnie jak dużo ludzi, w tym w Polsce nie widzi niczego złego w tym, że funkcjonariusz państwowy strzela do klęczącego obywatela. I to jeszcze strzela mu w plecy kiedy ten jest trzymamy i otoczony przez innych agentów.
Mój umysł nie może zrozumieć logiki, która prowadziłaby do stwierdzenia, że to jest poprawne zachowania państwa wobec obywatela.

Neocaridina +115
W 2009 roku premier Donald Tusk zapowiedział, że pierwsza polska elektrownia atomowa ruszy za 11 lat – w 2020 roku. Po 16 latach od tego momentu rząd premiera Tuska zapowiada, że pierwsza polska elektrownia atomowa ruszy za 12 lat – w 2036 roku.
Do listopada 2024 roku nakłady na przygotowanie budowy pierwszej polskiej elektrowni jądrowej (spółki PGE EJ1 i Polskie Elektrownie Jądrowe) wyniosły blisko 2,54 mld zł
.
#ciekawostki #
Do listopada 2024 roku nakłady na przygotowanie budowy pierwszej polskiej elektrowni jądrowej (spółki PGE EJ1 i Polskie Elektrownie Jądrowe) wyniosły blisko 2,54 mld zł
.
#ciekawostki #
źródło: Jest-nowa-umowa-z-Amerykanami-w-sprawie-atomu.-Premier-Tusk-tlumaczy-co-zmieniono
Pobierz

ostatnio kupiłem w biedronce ogórki, a jako, że lubię czytać, kto dla kogo produkuje i skąd coś pochodzi, to nie ukrywam, że zdziwiłem się, że ogórasy są wyprodukowane w…Indiach XD
jeszcze jakby to były jakbyś "orientalne" czy coś, ale nie, to są ogórki prosto z "naszej" spiżarni, jakby kurde ogórków w Polsce brakowało, żeby je z Indii ściągać XDDDDDD
Także tak, ciekawie to kontrastuje z tymi reklamami i hasłami biedry, że ileś tam produktów u nich jest z Polski, wspierają "naszych" itd. Ogólnie staram się omijać biedrę, niestety są blisko i są wszędzie, ale po tym "nacięciu" to postaram się chodzić kawałek dalej do Dino lub innej konkurencji, a jak już będę kupował w biedrze, to przy ich markach będę sprawdzał za każdym razem etykietę
źródło: photo_2025-02-07_18-12-35
Pobierz@micq: i to jest wartość dodana w tej całej aferze. Normalni ludzie robią to od zawsze, ty po latach dołączyłeś do dobrej strony mocy, gratki.
@micq: widocznie tam produkują o tyle taniej że nawet jak zapłacisz za transport to i tak są tańsze niż krajowe
@darek-jg tak samo mówiono w latach 90, jak przenoszono coraz to kolejne gałęzie
@micq: Plus za zdrowe podejście do tematu. Dla mnie to też absurd, żeby w rolniczym kraju nie sprzedawać lokalnych produktów, tylko ściągać je z drugiego końca świata. Przecież mamy pełno lokalnych firm produkujących, tego typu przetwory - Gomar, Dawtona, Jamar, Krakus, Urbanek, Międzychód, Polskie przetwory (KGS) czy Octim.
PS.
@darek-jg być może, by trzeba było z jakimś rolnikiem porozmawiać, niestety nie mam na ten temat wiedzy, ale wciąż, duże też by mogli zrobić i by było ok
Ciekaw jestem dokąd nas ta pogoń za zyskiem i świętym PKB zaprowadzi. Tzn nie jestem ciekaw bo wiem xD
źródło: 1000013905
PobierzCzasami mam wrażenie, że 95% rzeczy jest made in China xD
A importujemy ogórki bo spożycie jest większe
aby to przetransportować, i polski rolnik/przedsiębiorca również traci.
https://www.facebook.com/projektAGROunia/posts/ta-nasza-biedronka-to-jaka%C5%9B-d%C5%82ugodystansowamacie-ochot%C4%99-na-korniszona-ze-spi%C5%BCarn/2179677865502233/
https://wykop.pl/wpis/21951093/czy-ktos-wie-dlaczego-biedronce-bardziej-oplaca-si