Wpis z mikrobloga

Mirki spod tagu mam 2 pytania. Pierwsze: Czy poza wsparciem lotniczym, logistycznym i inżynieryjnym+zniknięciem groźby interwencji zachodu obecność rosjan w syrii dużo dała Assadowi? Chodzi mi tu o np. wyszkolenie SAA itp. Drugie pytanie: Czy widział ktoś kiedyś ISISmana noszącego hełm? W samym Mosulu irakijczycy musieli zostawić ich co najmniej kilka tysięcy :p
#syria #rosja #rosjawsyrii #isiscwel #isis
  • 7
  • Odpowiedz
@GilgameshX: tak dużo - uzbrojenie pomoc humanitarna uzbrojenie itp itd jest tego tyle że nawet dokupywali statki które miały iść na żyletki by chwilowo zwiększyć możliwości transportowe
http://www.tvn24.pl/wiadomosci-ze-swiata,2/stare-statki-woza-rosyjski-sprzet-do-syrii-rosyjskie-wojsko-w-syrii,603436.html łap artykuł

Nie noszą hełmów strzał w głowę jest zgodny z wolą Allacha a kim jest człowiek aby kwestionować jego wolę - a tak na serio pewnie niektórzy noszą - najczęściej ci co mają jakieś przygotowanie wojskowe - amatorzy i ochotnicy pewnie
  • Odpowiedz
Czy widział ktoś kiedyś ISISmana noszącego hełm? W samym Mosulu irakijczycy musieli zostawić ich co najmniej kilka tysięcy :p

@GilgameshX: Tylko na filmie o Abu Hadżarze, ale nie wiem co o nim myśleć. Normalnie to nie noszą.
  • Odpowiedz
@GilgameshX: przede wszystkim dała wsparcie polityczne. Gdyby rosjanie się nie sprzeciwiali (rada bezpieczeństwa ONZ) i wyraźnie nie ostrzegali USA/Francji/UK/Turcji, to te kraje juz w 2012 lub 2013 weszłyby do Syrii i ustaliły jakiś alternatywny porządek, a Assada wykończyli jak Kadaffiego. To największy odstraszak. (ująłeś go jako zniknięcie groźby interwencji).
Szkolenie pewnie mieli od dawna, w końcu współpracowali militarnie od dawna.
  • Odpowiedz
@GilgameshX: może i trochę kontrowersyjna teza, ale zastanawiałem się czy to nie była ustawka mająca ośmieszyć IS, nakręcona przez koalicję anty-ISIS we współpracy z Irakijczykami. To jak szybko obiegła wszystkie główne media, plus do tego naprawdę aż przekoloryzowany poziom nieudolności, włączając w to problemy z wygłoszeniem przez bojowników IS swoich kwestii do nagrania, czy rzeczy takie jak noszenie hełmów (celowe zdyskredytowanie w oczach islamskich fanatyków), każą się zastanowić, czy ten
  • Odpowiedz