Wpis z mikrobloga

Hej Mirki, ostatnio bawiłem się ESP8266 i coś takiego mi się udało zrobić ( ͡° ͜ʖ ͡°) Moduł łączy się z serwerem, przy pomocy skryptu php na serwerze pobiera wartość z bazy danych i w zależności od niej gasi/zapala diodę. Wartość w bazie można zmieniać poprzez prosty skrypt w php (ten na moim telefonie).
#esp8266 #arduino #elektronika #programowanie #diy
tomekb1999 - Hej Mirki, ostatnio bawiłem się ESP8266 i coś takiego mi się udało zrobi...
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomekb1999: a tak z ciekawości Mirku, to w czym pisałeś program na ESP? Albo jakie rozwiązanie jest uznawane za najlepsze? Użycie tego ESPowego języka? Czy wgranie środowiska Arduino?
  • Odpowiedz
@radekrad: ja używałem środowiska Arduino bo już wcześniej w nim programowałem (Arduino Leonardo z ebaya) . Nie wiem czy to najlepsze rozwiązanie, można jeszcze chyba pisać kod w lua ale zbyt dużo o tym nie wiem (chociaż w internecie widziałem sporo opisów).
  • Odpowiedz
@tomekb1999: dobrze jest, eksperymentuj.
Wszystko zależy od zastosowania, serwer na ESP da Ci natychmiastową reakcję ale nie zawsze byłby dobrym rozwiązaniem.
Przykład: gdy padnie połączenie WiFi to nie zmienisz stanu diody i zostaje on utracony. Gdybyś miał serwer pomiędzy ESP a telefonem to możesz przechować stan i w momencie przywrócenia połączenia, ESP pobrałby ustaloną wartość.
  • Odpowiedz
@vans: no masz rację, poza tym jak urządzeń do sterowania jest więcej to dużo lepiej mieć jeden serwer do obsługi niż łączyć się z każdym esp po kolei. Ja docelowo chcę użyć modułu do przesyłania danych na serwer i zapisu w bazie danych (temperatura, wilgotność itp.) + jakaś możliwość zmiany ustawień (jak często ma wysyłać dane itd.) stąd takie rozwiązanie - chciałem ogarnąć jak to zrobić.
  • Odpowiedz
@tomekb1999 od 3 dni mam esp i za #!$%@? nie moge sobie poradzic. Albo mi sie nie laczy z wifi, albo w ogole ma jakies problemy. Chcialem sobie do domoticza podpiac termometr to nie chce mi sie z żadnym pinem polaczyc. Tez pisze na Arduino...
  • Odpowiedz
@tomekb1999: a polecasz jakiś tutorial?

Trochę Arduino się już bawiłem a teraz ściągnąłem "ESPloler", udało mi się nim podłączyć do ESP (NodeMcu V3 LoLin) i połączyć ESP do WiFi. No i co dalej? Wgrywam jakiś firmware z Arduino na niego i już spokojnie mogę go programować z ArduinoIDE/Sloeber?
  • Odpowiedz
@daczka92: no ja też miałem z tym sporo problemów na początku (nawet pytałem na wykopie :) ) ale jakoś mi się w końcu udało, jak coś to tu masz mój kod
@radekrad: ja z moim esp nie musiałem w sumie nic dodatkowo robić (musiałem na komputerze zainstalować jakiś dodatkowy sterownik ale to chyba dlatego, że kupiłem jakiś dziwny tani klon z ebaya). Na początku miałem problem z wgrywaniem
  • Odpowiedz
@jaguar963: @grymberg: o, dzięki, zainteresowaliście mnie tematem :D
@Pitzonik: tak wiem, powinien być, trochę prowizorka. Chociaż z drugiej strony te 3,3 V z esp to dla białej diody w przybliżeniu odpowiednie napięcie (w razie czego mam ich jeszcze cały woreczek z ebaya :D).
  • Odpowiedz