Wpis z mikrobloga

@Gronie emaliowanego gara napewno nie kupię, bo jak odprysnie emalia to mi piwo będzie smakować żelazem.

@LowcaAndroidow dokładnie gabaryty też mają znaczenie. Ja wolę kupić lepsza chłodnice niż większy gar. Chciałbym się zmieścić w 600zl ze wszystkim.
@Luczexx garnek stalowy 30l (nie emaliowany bo te łatwo się niszczą i psują piwo)
2X fementory, jeden z kranikiem
Wężyk silikonowy 13x10mm co najmniej 2m
Lodowka na fermentatory (zrobiona ze styropianu)
Kapslownica nie mlotkowa
Balingometr
Termometry elektroniczne
Zaworek
Lufa
Chlodnica
Chemia naoh nadweglan sodu
To wszystko tak z grubsza :)
@Luczexx dopiero kupię :) większość w jednym sklepie max dwóch. Garnek chce kupić na olx, allegro. Musi być stalowy i porządny. cenowo chce się zamknąć w 600zl
Będę warzyl pale ale z ekstraktu na pierwszą warke.
@nofink: ja dzisiaj będę zamawiał z twojegobrowaru i allegro. ja nie kupuję chłodnicy ani lodówki, bo akurat mam sprzyjające warunki. ale z surowcami na zacieranie i chmielenie zmieszczę się w 500 zł.
@Luczexx wiesz że temperatura do fementacji powinna być koło 17-18 stopni ? Same drożdże dają jeszcze 3 i masz w środku fementatora 20-21 i to już jest maks.
Chłodnica dla mnie to też must have bo im szybciej brzeczke schlodzisz tym lepiej i mniejsza szansa na jakieś wady w smaku. Tak mnie piwowar domowy uczył :)
@nofink: Spokojnie z tą temperatura- pokojowa tez jest ok, chyba, że warzysz dolniaki. Wtedy najtaniej wychodzi stara lodówka. Podobnie chłodzenie brzeczki- wystawienie na zewnątrz działa z podobną skutecznością, jak chłodnica. Najlepiej wychodzi wymiennik ciepła, ale ciężko go sterylizować.
@Luczexx no ale wiadomo że chłodnica będzie na kolejne warki, pierwszą robię tylko z ekstraktu by się że wszystkim zapoznać i nabrać wprawy:)
Ja się kieruje tym co mi radził kumpel. Waży już długo i się zna się.