Wpis z mikrobloga

@tutanota: na zakwas żytni kupowałem mąkę razową 2000. Szymanowska jest okej, natomiast teraz kupuję prosto z młyna, bo taniej, a dodatkowo lepiej. Co do zakwasu pszennego to kupiłem typ 1850, ale robiłem tylko raz, więc nie mam zdania. http://www.moja-piekarnia.pl/2008/07/04/jak-zrobic-zakwas-na-chleb/ przepis na zakwas żytni z którego korzystałem. Breadcentric.com, którego autorem jest tptak też ma świetne i jasno wytłumaczone przepisy, zarówno na zakwas jak i na chleby.
@tutanota: Generalny schemat jest tak bardzo podobny, że nawet nie wiem skąd brałem. Natomiast stosowałem go we wszystkich mąkach, jakie miałem (w tym ryżowa, bez glutenu): https://breadcentric.com/2016/11/13/sourdough/
Ostrzegam, to autoreklama :)
Hamelman (dość znany profesjonalny piekarz, autor dobrej książki) w książce "Chleb" podaje przepis na trzy rodzaje zakwasu: Pszenny płynny, pszenny sztywny i żytni sztywny. Z tego co pamiętam, pszenny sztywny jest karmiony mąką chlebową, ale zaczyna się go robić na