Wpis z mikrobloga

@Myrten: Kasa w late game nie robi problemów. W 1780 to możesz pizgać masę pożyczek i jak Twoje państwo nie jest półmartwą moreną, to nie da rady zbankrutować przed końcem gry.
Przewaga liczebna w EU4 nie znaczy jakoś specjalnie dużo, do tego spam najemnikami sprawia, że na vanilli jakość >>> ilość.
Nie mówiąc o tym, że gdyby to było MP to nie miałbyś szans się rozrosnąć, pewnie nawet na 1/2
  • Odpowiedz
@bezczelny_klamca: > Pamiętaj, że to co jest ponad combat width nie walczy. Przy dobrym generale (a w tamtej rozgrywce trafił mi się m.in. 6/6/0/0) jak najbardziej miałbym szanse. Tym bardziej, że miałem w zanadrzu jeszcze policy zwiększającą CA artylerii
Za to czeka w zanadrzu i wchodzi na miejsce poległych którzy trochę twoich uszkodzili a twoich nikt nie uzupełni

Nie spodziewam się, że wycisnę większą armię, ale na pewno bardzo dobrą
  • Odpowiedz
@Myrten: Spójrzmy na sprawę jeszcze inaczej. Jak widać po screenie, nie jest dla mnie problemem wyciągnąć 140% dyscypliny. Jest to współczynnik zarówno zwiększający ilość zadawanego, jak i zmniejszający ilość otrzymywanego dmg, tak więc trzeba go traktować w zasadzie jako wartość podniesioną do kwadratu. 1,4^2=1,96. Ty masz 110% dyscypliny => 1,1^2=1,21. 1,96/1,21=1,62. Czyli z tego modyfikatora jeden mój żołnierz jest wart 1,62 twojego. Dodatkowo mam o ~20% lepszą piechotę i potencjalnie
  • Odpowiedz
@bezczelny_klamca: Przy skończeniu quality i odblokowaniu polityk + zmianie aspektów wiary trochę mógłbym to podrasować, jak dla mnie do 2.0 to trochę tam brakuje, i szanse przy 2x by zależały bardziej od terenu. Tyle że
a) twoja zdolność uzupełniania strat jest ograniczona, a ja mogę na początku zrzucić na ciebie kilkaset tysięcy najemników żeby cie wykrwawić.
b) może być o wiele więcej tych wojsk, z forced march z 2x bardzo
  • Odpowiedz
@Myrten:

Pełny manpower mam na 450k bo akurat byłem po krótkiej wojnie z węgrami. Generalnie to skończyłem grać bo uzyskałem wszystkie ziemie z claimow które dostałem po sformowaniu germanii. Pewnie że bym poległ bo ty masz zarobki na merców, pewnie z samego trade masz z kilkaset dukatów na miesiąc. Handel jest OP jak cholera gdy kontrolujesz afrykanska drogę handlową i indie. Ja natomiast mam jakieś 160 dukatów z produkcji, 130
  • Odpowiedz
@Myrten: To jeszcze tylko weź pod uwagę, że starałem się w tej rozgrywce grać "tall play". Przynajmniej w tym sensie, żeby nie blobować na potęgę, a starać się selektywnie podbijać tereny z 20+ developmentu. Z innym podejściem pewnie miałbym jeszcze sporo większy FL, dochody itd. A z pieniędzmi nawet teraz nie miałem problemów, bo byłem w stanie utrzymywać dużą armię, w zdecydowanej większości najemną i dwóch 3-skillowych doradców. Nie powiem,
  • Odpowiedz