Wpis z mikrobloga

mirki, jak przechowywać ser grana padano? kupiłam duży zapakowany kawałek i chciałam użyć tylko trochę, co zrobić z resztą? zawinąć w coś, zamknąć w pojemniczku czy po prostu włożyć bez żadnego przykrycia do lodówki?
#gotujzwykopem
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MarianoaItaliano:

dopóki nie spleśnieje

@Madlen_: otóż to, ja miałem starty już parmezan i chyba po 2 tygodniach chwyciła go pleśń. natomiast w całym kawałku, szczelnie zawinięty, dawał radę miesiąc aż do zużycia. dłużej nie trzymałem.
  • Odpowiedz
@zolwixx: No to wiadomo, że w dużym kawałku się lepiej przechowa niż starty ;) Tak przecież masz nawet z wędliną - kup w plasterkach i kup w kawałku, i gwarantuje ci że w kawałku dłużej przechować. Można zawinąć szczelnie, ale to jeszcze zależy co to za ser/wędlina.
  • Odpowiedz
@Madlen_: najlepiej to zawiń w papier śniadaniowy - wtedy zeschnie, ale ostatecznie i tak będzie dobry jak się go zetrze i rozpuści, a jak spakujesz w coś foliowego, to spleśnieje.
  • Odpowiedz