Wpis z mikrobloga

Mirki, mam problem z moim Oplem Astra 1.6 8v monowtrysk, X16SZ.

W zeszla sobote grat mi nie odpalil, poczatkowo zwalana byla wina na aku, ale okazalo sie, ze to nie to. Nastepnie, ze gdzies byla woda i zamarzl(bylo -25℃), ale jak odtajal to dalej nic.

Generalnie probuje odpalic, ale nie moze. Wymontowalem przepustnice i ja wyczyscilem i zalozylem nowe uszczelki, bo spierdzielala benzyna, ale to nie to bylo przyczyna.

Sprawdzilem:
- rozrzad jest wporzadku
- czujnik walu ma 465 Ohm na 500 czyli chyba wporzadku
- prad zasilania cewki 12.5V (min ma byc 11V) wiec okej
- cewka (DIS) wykazuje na uzwojeniu wtornym w obu parach 5250 Ohm, a powinno minimum 5700.

Stawiam wiec, ze to wina cewki, ale nie jestem pewien. Teoretycznie mam zawiezc auto do znajomega, zeby zbadal sprawe, bo zona marudzi "nie znasz sie, wydasz kase i bedzie jak z ta przepustnica, ze gowno to da...zawiez do mechanika hurr durr". Poradzta cos :d

#motoryzacja #mechanikasamochodowa #opel #astra
  • 7
@Ulica: Nie sprawdzalem, bo nie mialem kiedy i w sumie do konca nie jestem przekonany, czy dobrze to sprawdze :D wole sie nie popiescic. Swiece wymienialem w zeszlym rokuz a duzo nie robie km, kable tez wygladaja na dobre, nie widze przepalen.

No i jak dluzej zakrece, to mi strzela w filtr powoetrza, wiec wyglada na to, ze jakas tam iskra sie wytwarza, tylko za slaba :d Tak przypuszczam
@reaktiv: To sprawdź, to jest chwila. Jeśli świece wymieniałeś to możesz na samych kablach(o ile ich konstrukcja na to pozwoli, nie wiem jak to u ciebie wygląda). Nic ci się nie stanie, nie bój się. Możesz poczuć tylko lekkie trzepnięcie ( ͡° ͜ʖ ͡°). Nie masz LPG?
@Ulica: Nie man LPG. No generalnie z tego co sie naczytalem po forach to padala cewka, czujnik walu albo modul zaplonu. Z tych trzech to jedynie cewka pokazuje zle wartosci i tak juz sam nie wiem czy ryzyk fizyk i kupic w ciemno :D
@reaktiv: Moduł zapłonu zostawiłbym w spokoju, za to czujnik położenia wału może być winny. Ja bym sprawdził iskrę na każdym z kabli i jeśli będzie coś nie tak to wymieniał cewkę. Jeśli wszystko będzie okej, to szukałbym problemu dalej. Ale to ja, mam dużo czasu i lubię grzebać :P
Edit: Przy wymianie świec wymieniałeś też kable?