Wpis z mikrobloga

@DecibelHS: Warto, byłem, bardzo fajne miejsce. Koniecznie odwiedź prócz sztandarowych rzeczy Kunsthofpassage, Molkerei Pfund (to co kolega wyżej zdjęcie wkleił) i Muzeum Bundeswehry.
  • Odpowiedz
@AvantaR: jeszcze jedno małe pytanko, ile kosztuje wstęp do tego muzeum? bo nie wiem ile ojro naszykowac jak coś i czy w środku Kunsthofpassage się coś znajduje? czy to tylko do podziwiania od zewnątrz?
  • Odpowiedz
@DecibelHS: Muzeum 5 ojro. Kunsthofpassage to taki pasaż dziedzińców z ciekawymi instalacjami artystycznymi (plus sklepiki ze sztuką, rękodziełem i knajpki). http://www.kunsthof-dresden.de Warto pójść nawet jak pada deszcz, bo instalacja z "rurami" robi wrażenie :) Poza tym można się tam pokręcić za darmo i fajne zdjęcia porobić :)
  • Odpowiedz
@DecibelHS komunikacja jest zajebista, można faktycznie wszędzie dojechać, polecam aplikację Offi. Problem może być w nocy, bo nie wszystkie linie jeżdżą, a reszta co godzinę. Bilet normalny na godzinę kosztuje 2.30€. Można kupić dobowe, wieloprzejazdowe bądź rodzinne lub grupowe. W autobusach po 20:00 obowiązkowo trzeba wsiadać przednimi drzwiami i pokazać kierowcy bilet. W tramwajach nie trzeba.
  • Odpowiedz
@DecibelHS: Tak jeszcze coś mi się przypomniało. Nie przestraszcie się, że na biletomatach jest tyle przycisków. Większość to różne taryfy w okolicach Drezna. Was to nie interesuje, no chyba że chcecie pojechać do Saskiej Szwajcarii. Was będzie interesować przycisk nr 2 (bilet 4-przejazdowy) lub nr 6 (całodobowy rodzinny).
Nie wiem gdzie znajdziecie nocleg, ale jeśli w Neustadt, wtedy może lepiej będzie Wam wysiąść od razu tam zamiast na dworcu głównym.
  • Odpowiedz