Wpis z mikrobloga

mirasy obeznani z #druk3d wiem że jest masa różnego sprzętu i pewnie każdy ma swój soft do modelowania ale czy istnieje np. możliwość importu modelu np. z #blender ? i czy jest sens drukować figurki np. takie jak dodają do boxów z grami PC, 15-25cm wysokości czy za drogo? czy taką figurkę drukuję się w kolorze czy najlepiej białym tworzywem i malować później? robił ktoś coś takiego? #drukarki3d #technologia
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@qwert321: Pewno że jest możliwość, wystarczy wyeksportować do formatu STL, który czyta każdy program do druku (po to ten format powstał). Pamiętaj tylko, że 1 BU (blender unit - standardowa jednostka w Blenderze) to 1 milimetr w naszym świecie ;) a i przed eksportem daj apply scale bo będą głupoty wychodziły.
Ale wydaje mi się że to jest za drogie dla zwykłych ludziów, ale to chyba zależy od użytej technologii
  • Odpowiedz
@qwert321: No ale to i tak góra w dziesiątki będzie szło, nie tysiące?
Można by myślę coś kombinować w stronę druku FFF + ręczna obróbka + przyzwoita cena za figurkę (bo mała ilość i bo dużo ręcznej roboty).
  • Odpowiedz
@qwert321 wtryskarki. Zeby zlecić produkcję w Chinach musisz zamówić konkretne ilości. Naprawdę duże. Moim zdaniem na wtryskarki w pl można zarobić i nie trzeba przenosić produkcji do Chin. Ewentualnie frezarka cnc ale 4 osiowa. Zależy jaka jakość detali Cie interesuje
  • Odpowiedz
@qwert321: Zamów jeden model z ABS, ładnie wyszlifuj, pomaluj podkładem wypełniającym (czy jak tam filling primer jest po polsku xD), forma sylikonowa, nawet z sylikonu budowlanego jak chcesz przycebulić, choć w tym wypadku raczej trzeba użyć czegoś profesjonalnego. Zalany klocek (w jakiejś kwadratowej formie) potem zygzakowato przecinasz, żeby się potem ładnie schodziła forma i najtrudniejszy etap za tobą.
Jak już masz formę to bierzesz żywicę i lejesz. Te kilkanaście-dziesiąt sztuk
  • Odpowiedz