Wpis z mikrobloga

Mireczki spod tagu #apple #ios #iphone oraz #macbook potrzebuje waszej pomocy. Nie mogę sparować iphona z macbookiem. Gdy klikam połącz z poziomu telefonu wyskakuje okno "łączenie nie powiodło się". Gdy próbuję nawiązać połączenie z poziomu komputera wyskakuje mi powiadomienie "sieć jest niedosępna". Czy ktoś ma jakiś pomysł dlaczego tak sie dzieje i jak to rozwiązać?
  • 13
@Qnik666: No to wiele wyjaśnia. Myślałem, że chodzi o synchronizację z iTunes, a nie połączenie BT.
Recepta #1:
Uruchom ponownie komputer, a na telefonie włącz tryb samolotowy, poczekaj 10s i go wyłącz -> wtedy spróbuj połączyć po BT.
@Weebo: Niestety wciąż to samo. Jak wymazałem oba urządzenia to zauważyłem, że macbook widzi iphone'a a telefon macbooka nie :|

EDIT: Mogę również korzystać z telefonu jako routera.
Pytanie mireczki. Jak uruchomić funkcję handoff? Na telefonie oraz na laptopie ta funkcja jest uruchomiona jednak oba urządzenia się nie łączą.
@Qnik666 Okazuje się, że @onvil ma rację. Sprawdziłem teraz i mój telefon też nie widzi komputera, ani na odwrót. Handoff, continuity, dzielenie schowka itd. działają. Wychodzi na to, że to są usługi, które do działania potrzebują ogólnie pojętego AirDropa, a nie konkretnie BT. Czy to pomoże?
P.S.
Pamiętam, że kiedyś mój mac widział iPhone'a, więc nadal musi się dać je połączyć normalnie po BT.
@Weebo: Oba urządzenia mają włączone bluetooth, oba są w jednej sieci wifi, oba są zalogowane to tego samego konta apple i wciąż nie widzę aby handoff działało. Z tego co wiem nad niektórymi aplikacjami w docku powinno się pojawić logo telefonu, prawda to? :)
@Qnik666: Kończą mi się pomysły;
Oba urządzenia wspierają handoff (przynajmniej iOS8 i Yosemite)?
Na obu handoff jest włącznony?
Spróbuj ustawić AirDrop na "wszyscy", internet mówi, że może wtedy zadziała.
Jeżeli nie, to wyloguj się z iCloud na iPhonie i zaloguj ponownie.
Jeżeli nie, to wyloguj się z iCloud na Macu i zaloguj ponownie.
@Weebo: Udało się połączyć. Aplikacja na dole pojawia sie w momencie gdy uruchomie safari na telefonie. Odbieranie wiadomości na macu musiałem oddzielnie ustawić :)

Jeszcze raz dzięki za pomoc :)