Wpis z mikrobloga

#gamedev

Macie pomysły na jakieś ciekawe tematy związane z gamedevem i informatyką, którymi można by było się zająć w ramach pracy magisterskiej?

Moje pomysły:
- Implementacja skalowalnego chata do grania w RPG. Bardzo koderskie, ale nawet ciekawe i delikatnie powiązane z moją pracą.
- Coś z proceduralnym generowaniem świata/muzyki/postaci. Mega ciekawe, ale już pewnie oklepane z każdej strony.
- Symulacja fizyki jest świetna, ale trochę się boję tego tematu, można się nieźle wkopać.

Macie pomysł na jakieś ciekawe tematy, które nie są bardzo trywialne, ale też nie są przegięte?
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@LeD7: Te 3 podpunkty wydają mi się ciekawe.

Chat RPG - Implementacja jakiejś kompletnej aplikacji. Akurat w przypadku chatu z udogodnieniami dla RPG (jakaś mapka kilka helperów, system pluginów) byłoby przyjemne. Chętnie podszkoliłbym node.js i sockety.

Generowanie proceduralne - mega interesujące, ale mam o tym bardzo małe pojęcie. Jakbym próbował ugryźć temat, to pewnie w postaci modułu plującego modelami do Unity. Tylko problem wydaje mi się mega złożony, ale
  • Odpowiedz
@applicattura: Miałem temat opisane w ramach wykładów z symulacji na potrzeby gier. Zastanawiam się, czy jestem w stanie jakąś swoją naukową cegiełkę do tego dorzucić. Trochę się boję brać na swoje barki symulacji płynów, ale poklikam wikipedie, może mnie coś zainspiruje :D
  • Odpowiedz
@Colos: Chodziło mi raczej o to że praca magisterska według mnie powinna być rozwinięciem jakiś naszych zainteresowań, które staramy się pogłębić np. kontynuowanie zagadnień z pracy licencjackiej.
  • Odpowiedz
@LeD7: Wiem wiem, powinna też coś wnosić do tematu sensownego, ale temat gamedevu interesuje mnie szeroko. Chyba w szczególności to generowanie proceduralne różnych rzeczy. Chyba będe szukał w tym kierunku.
  • Odpowiedz
@szcz33pan: Ostatnio widziałem pracę magisterską gościa, który proceduralnie generował gierkę. Poruszył tam nawet takie tematy jak generowanie nazw, imion (analiza leksykalna). Strasznie rozbudowane. :O
  • Odpowiedz
@Colos: no taka powinna być praca magisterska. Jak czasem słyszę, że na jakichś studiach z informatyki pracą magisterską jest stworzenie sklepu internetowego, to wątpię w jakość kształcenia na tej uczelni.
  • Odpowiedz
@szcz33pan: Zgadzam się, ale byłem pewien podziwu, że rozpoczął od generowania obrazu, a doszedł nawet do nazw. Była bardzo przystępnie napisana. Muszę jej poszukać.
  • Odpowiedz