Wpis z mikrobloga

Mirki chcę sobie zrobić urządzenie zasilane z baterii i uruchamiane za pomocą przycisku, tego samego przycisku chcę używać podczas działania urządzenia. Tak jak przycisk Power w smartfonach.

Wymyśliłem taki patent:

VBATT - źródło zasilania
IC3 - stabilizator LDO z linią EN(załączenie)
uC - mikrokontroler(rysunek uproszczony)

Chcę żeby było tak:

W stanie wyłączenia tranzystor PMOS(T1B) jest zamknięty(rezystor R8 podciąga jego bramkę do V
BATT), linia EN jest w stanie niskim(nie wiem czy nie przydałby się jeszcze na niej rezystor pull-down).

Załączenie:
Użytkownik naciska przycisk SW3 zwierając bramkę do masy i otwierając tranzystor T1B, a ten ustawia stan wysoki na EN. Stabilizator rozpoczyna pracę, mikrokontroler zostaje zasilony.
Linia sterująca z mikrokontrolera POWEREN służy do podtrzymania sygnału EN w stanie wysokim. Jeżeli chcę, mogę wyłączyć urządzenie programowo ustawiając POWEREN w stan niski. W czasie pracy urządzenia mikrokontroler czyta sobie swobodnie stan przycisku.

Dobrze kombinuję? Będzie to działać tak jak napisałem wyżej, czy coś przeoczyłem?
Ma ktoś jakiś lepszy pomysł?

#elektronika #pytaniedoeksperta #kiciochpyta #pcb #mikrokontrolery #avr #stm32 #arduino
Pobierz QBA_ - Mirki chcę sobie zrobić urządzenie zasilane z baterii i uruchamiane za pomocą ...
źródło: comment_xLRY1BC1lFKePmlTBPjOxmvxgP42GPdp.jpg
  • 3
@QBA__: tego się tak nie robi. Nawet najgłupsze procesory można wprowadzać programowo w stan uśpienia (one wtedy pobierają jakieś nanoampery prądu jedynie) i wybudzać przyciskiem, który równocześnie w czasie normalnego działania procka ma inne zastosowania. Na STM32 się nie znam, ale jeśli da się to zrobić z atmelkiem, to i z STMem też powinno.
@Jarek_P:

Nawet najgłupsze procesory można wprowadzać programowo w stan uśpienia (one wtedy pobierają jakieś nanoampery prądu jedynie) i wybudzać przyciskiem, który równocześnie w czasie normalnego działania procka ma inne zastosowania.

Gdzie ja mam głowę - faktycznie, przecież po to są tryby uśpienia, a ja kombinuję... Tam będzie AVR, ale tagowałem też STM bo pod tym tagiem też siedzą ludzie ogarniający elektronikę.
W tym wynalazku mam zamiar dać podwójny wyświetlacz 7-segmentowy(da radę