#esp8266 #nodemcu #arduino #lua Bawię się już dłuższy czas modułami ESP8266, cały czas piszę na niego programy w LUA. Mam przed sobą większe plany odnośnie tego modułu, chcę na nim zrobić kilka elementów "inteligentnego budynku", a więc pasuje żeby to chodziło tak jak trzeba. Zastanawiam się, czy lepszą opcją jest LUA czy lepiej przejść na Arduino IDE? Ma ktoś jakieś doświadczenie z takimi porównaniami? Najlepszą opcją pewnie byłoby pisanie w czystym C ale to raczej odpada ze względu na mało przykładów w necie, a wszystkiego od zera nie chcę mi się robić.
@mateuszjestfajny: najpierw sterowanie piecem gazowym i zaworami przy grzejnikach w zależności od temperatury w poszczególnych pomieszczeniach. Jak to wypali to będę jechał z czujnikami drzwiowymi/okiennymi, przełącznikami świateł itp.
@foxbond: widze że to VisualMicro to tylko środowisko dla arduino IDE. Mnie interesuje głównie porównanie samego arduino IDE do NodeMCU, czy któreś z nich ma zdecydowaną przewagę.
@jaguar963: Zepnij to z domoticzem. W nim sporo rzeczy robi się niezwykle łatwo. A interface do domoticza załatwia Ci sterowanie zdalne z telefonu oraz logowanie wartości z czujników.
@jaguar963 Mozesz sprobowac c++ z biblioteka Sming. Przykladow od pyty na githubie. Co do IDE platform.io albo visual studio code, albo czysty atom i sam sobie podobierasz dodatkow.
@houk: będę to używał właśnie z domoticzem. Możesz napisać coś więcej o sterowaniu przez telefon? Obecnie nie mam publicznego ip wiec kombinuje jak dostać się tym na świat
kupilem se dziś ten polecany na wykopie keczup roleski i powiem szczerze ze myslalem ze bedzie lepszy no ale nie jest zly zeby nie bylo, ale czy go kupie drugi raz to musze sie zastanowic jeszcze
Oglądam tak sobie Rancho nad ranem i kurde widze ze dobre aplikacje ma na pulpicie Lucy jako wójt xD uTorrent i GTA4 xD #ranczo #heheszki #seriale #gry
Bawię się już dłuższy czas modułami ESP8266, cały czas piszę na niego programy w LUA. Mam przed sobą większe plany odnośnie tego modułu, chcę na nim zrobić kilka elementów "inteligentnego budynku", a więc pasuje żeby to chodziło tak jak trzeba. Zastanawiam się, czy lepszą opcją jest LUA czy lepiej przejść na Arduino IDE? Ma ktoś jakieś doświadczenie z takimi porównaniami? Najlepszą opcją pewnie byłoby pisanie w czystym C ale to raczej odpada ze względu na mało przykładów w necie, a wszystkiego od zera nie chcę mi się robić.
http://domoticz.com/wiki/ImperiHome