Wpis z mikrobloga

Smog zmalau, urus od tej ustawy? Czy to nowy pomysl dopiero?

@Cheater: ta ustawa umożliwia samorządom wprowadzenie zakazu używania paliw stałych. Odpowiednia uchwała została przegłosowana w Krakowie i od 2019 wchodzi w życie zupełny zakaz stosowania paliw stałych (w tym biomasy) w paleniskach bez odpowiedniego przygotowania.

Wracając do clue - PO działało z ogromnym opóźnieniem. Zwróciła na to jednak uwagę pod wpływem głosu od organizacji społecznych. I z bólem ale jednak
@babisuk: mi się wydaje, że siedzimy tutaj od kilku godzin i analizujemy coś o czym Pan Radziwiłł nie pomyślał nawet sekundy. Skoro lekko sympatyzujący z PiS prezydent krakowa(ogólnie to krakowie pis całkiem mocny jest) jest w stanie korzystać z KPOP, to dobrze. Zabawa w semantykę i przerzucanie się pisowskimi trollami nie zmienia niczego.

W między czasie byłem na spacerze i uwieczniłem PiSowskie domy na zdjęciu
MKULTRA - @babisuk: mi się wydaje, że siedzimy tutaj od kilku godzin i analizujemy co...

źródło: comment_VstBJsKEHnyfO89Bcyf2dDpK3QG0E1B8.jpg

Pobierz
A co sie tak na te kotły uparli? Jak wygladaja proporcje produkcji smogu? (Auta/przemysl/gospodarstwa domowe) To nie jest aby tak jak walka z emisja?

@Cheater: Smog jest zauważalnym objawem niskiej emisji, a za zbyt duże stężenie pyłów zawieszonych PM2,5 i PM10 odpowiada głównie spalanie poza przemysłem + transport drogowy i przemysł.

pdf raport krajowy IOŚ 2014
pdf z GUS 2015
TerapeutyczneMruczenie - > A co sie tak na te kotły uparli? Jak wygladaja proporcje p...

źródło: comment_iJO8P5dow0ubgshZniwB4xcaz3U61sRI.jpg

Pobierz
Po prostu liczby pokazuja ze jednak to palenie tytoniu to duzo wiekszy problem. (Sory nie zmieni tego jeden wywiad z pania doktor o Krakowie o tym ze smog to nic dobrego)

@Cheater: ile osób umiera w kraju przez palenie?
Nadal twierdzę, że jak pisałem, wstawianie tutaj innych nawyków życiowych jest bez sensu. Szczególnie gdy palenie szlugów każdy może rzucić, a wpływ na innych został przez ostatnie lata skutecznie ograniczony.

PO walczylo
@Cheater: na dodatek, emisja pyłów przez duże zakłady prowadzone jest często przez wysokie kominy, co powoduje duże rozproszenie zapylenia. Cechą niskiej emisji, jest szkodzenie sobie tu i teraz. Miasta duszą się najczęściej we własnym dymie.
Bagatelizowanie przez rząd ustami Ministra Zdrowia problemu smogu to zdrada, sabotaż, antypolonizm? Głupota, węglofilia? Jak to nazwać?

@stekelenburg5: oszczędność. Im więcej ludzi smog zabije, tym mniej trzeba wydać na wcześniejsze emerytury.
#januszesmogu here

@Cheater: zaraz pomyślę, że ignorant i jakieś teksty o czytaniu.

Komentowałeś wpisy gdzie umieszczony był m.in. obrazek taki jak poniżej. Największe przekroczenia norm pyłów oraz benzo(a)piernu (ten drugi syf o którym mogłeś znaleźć w linkowanym przeze mnie opracowaniu, którego główne źródło emisji to niska emisja). Reszta jak widać w normie.

1. . Pierwsze 2 linki nic nie maja do ustawy PO. Szukam uzasadnienia wyboru ich sposobu walki
babisuk - > #januszesmogu here

@Cheater: zaraz pomyślę, że ignorant i jakieś tekst...

źródło: comment_edniJ0ZVVuHtGxyEF2nMQ4zfbn8511yE.jpg

Pobierz
@Cheater: Stałe cząstki (pyły zawieszone) mają o wiele bardziej restrykcyjne normy ilościowe substancji na m3 niż gazy tworzące smog (SO2 i NOx). I to zwykle stężenia PM 2,5 i PM10 przekraczają ustalone wartości - co można zaobserwować na screenach z aplikacji, które często są wrzucone na mirko.

Same badania pyłów zawieszonych to nowa sprawa, dopiero 3 lata temu WHO zaliczyła je do czynników rakotwórczych; są też badania wskazujące na korelację z
o ja wymyslilem najtanszy i najszybszy sposob walki ze smogiem jezeli najwiekszy problem jest tylko okresowy - maseczki.

@Cheater: wątpliwa skuteczność, spora niepraktyczność, lobby maseczkowe. LOBBY!

Na razie ani troche nie uzasadniles ustawy PO o ktora sie czepiam od poczatku, bo o to caly hejt na Radziwila. Srasz linkami o ktorych nie umiesz napisac precyzyjnie 2 zdan jak oko.press Sorry, #mowiejakjest Znam juz ten styl pseudomerytoryzmu

@Cheater: ustawa PO daje