Wpis z mikrobloga

Przeglądałem ostatnie pół roku tagu #sushi i nie widzę tutoriali i wskazówek jak zacząć robić sushi. Polecicie coś? Może macie jakieś podpowiedzi/linki. Jak nie tutoriale to może linki z inspiracjami? Nie znam się za bardzo na tym, lubię nigiri, rożnego typu maki i wszystko co w tempurze :P Co do sklepu mam blisko ten z tego linka http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=19603463
Moje doświadczenia z sushi to zjedzony kilka razy ten zestaw http://dostawy.akashia.pl/zestawy-sushi/102godzilla-set-rolka-gratis.html (czyli mało)
Co do narzędzi to mam sushi-bazooke (może na początek da radę)
Jak nie macie pomysłów to może ktoś odpowie mi na kilka pytań które powstały oglądając jakieś filmiki na youtubie:
1. Gdzie kupować ryby (jestem z Wawy, jeśli to ma znaczenie)?
2. Jak wybierać ryby?
3. Co jak się źle pokroi rybę (za cienkie lub za grube plastry/paski/kostki)
4. Jak robicie tempure? Czy trzeba kupować mieszankę czy łatwiej własny przepis?
5. Jakiego sera używacie? Na filmikach piszą biały, gdzieś czytałem, że musi być Filadelfia.
#gotujzwykopem