Wpis z mikrobloga

Mam Hp EliteBook 840 i #archlinux na nim. Wydaje mi sie ze mam problem z wyswietlaczem. Podczas wchodzenia na strony gdzie kolor bialy jest jest dominujacy np. google.pl, kolor jest nie do zniesienia - wali po oczach swoja 'bialoscia'. Zmienianie rozswietlenia nie pomaga bo wtedy kolor sie nie robi bialy tylko szary i paskudnie to wyglada. To jest jakis problem z kontrastem? Bo nie wiem nawet jak zaczac szukac rozwiazania tego. #laptopy #linux
  • 9
@GRBAS: @xoracy: Tak korzystam z redshifta, ale to nie jest jakby rozwiazanie problemu. On dopasowuja kolory wzgledem tego jaka mamy godzine. Bardziej sie zastanawiam czy (i jak sie ustawia kontrast) na laptopach. Bo nie wiem czy to problem z sterownikiem, konfiguracja, matryca czy po prostu slepne ;)
@pkh: Masz tam jeszcze windę, która była z kompem? Jeśli tak, to sprawdź, czy nie ma zainstalowanego profilu kolorów od producenta, albo czy w supporcie na stronie nie ma plików icc/icm z profilem, ewentualnie, czy ktoś na jakieś fora nie wrzucał kalibrowanych profili.
Mam tak z macbookiem - bez korekcji #!$%@? jak reaktor w Czarnobylu, bo taki już urok wyświetlacza.