Wpis z mikrobloga

@LooZ Czytam Twoje wpisy nt powiększenia Opola (praktycznie tylko Ty się wypowiadasz) m.in. że te tereny tak bardzo wam potrzebne bo nie ma gdzie inwestować itd Potem patrzę na mapę i co widzę?
To
Praktycznie 1/3 Opola to łąki, lasy czy jakieś ogródki działkowe?! Rozumiem że parki itp są potrzebne ale argumentowanie trochę chybione
#opole
  • 36
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Praktycznie 1/3 Opola to łąki, lasy czy jakieś ogródki działkowe?! Rozumiem że parki itp są potrzebne ale argumentowanie trochę chybione

@Sepzpietryny: konkrety ogródków działkowych:
1) Ogródki Działkowe SĄ POTRZEBNE społecznie, organizacyjnie i ekologicznie, i występują w każdym kraju (no, nie wiem jak w Korei Północnej), w każdym średnim większym mieście.
2) które konkretnie ogródki chciałbyś likwidować i przeznaczać na inwestycje?
- te między Sosnkowskiego a torami "działkowiec" (na przeciwko "1szego reala" są już przeznaczone do zaorania i
  • Odpowiedz
@FireDash: Nie. Budżet Opola w 2017 to ~925 milionów złotych, "zysk" z przejętych Sołectw to jakieś ~55mln, z czego nakłady na te przejęte tereny rocznie wynoszą nie mniej niż 30/35mln zł. Czyli Opole jest "do przodu" jakieś 20mln zł, czyli jakieś 2% budżetu. Mówienie, że to jakaś gigantyczna zmiana dla Opola to cóż...
  • Odpowiedz
@FireDash: 6% przychodów, a nie dochodu. Dochód to (według szacunków ratusza) właśnie jakieś 20mln zł. Oczywiście - kwota zauważalna, ale to tylko 2% budżetu. Budżet Opola od 2014 (czyli w ciągu 4 lat) zwiększył się o 224,5mln zł. To ponad 11 razy więcej, a bez gróźb śmierci ;)
  • Odpowiedz
@LooZ: @hrumque: Nie byłem nigdy w Opolu i tematem interesuje się z czystej ciekawości ale broniąc jakiegoś pomysłu wypadało by mówić prawdę a to że "terenów inwestycyjnych brakuje" to ewidentne kłamstwo!
Ogródki działkowe to relikt PRL i występuje praktycznie tylko w Polsce, są ciężkie do ruszenia ale w końcu trzeba to zrobić bo to państwo w państwie (dosłownie, mają osobne prawo budowlane, swój hymn i flagę), parki są
  • Odpowiedz
@LooZ: Przeglądam temat dalej i zastanawiam sie czemu Opola interesują te konkretne tereny? Gdyby chodziło tylko o ziemię najlepiej by było przyłączyć te tereny które są najbliżej i nic na nich nie ma ale ta zmiana znacznie "wydłuża" Opole, okazuje sie że dziwnym trafem tam już są tereny uzbrojone pod inwestycje które można przejąć bez potrzeby inwestowania no i oczywiście elektrownia która generuje spore zyski.
Pewnie że dla Opola to
  • Odpowiedz
@LooZ: Mam takie pytanie, może się z tym rozprawiałeś, ale po co Opolu (chyba tak to się odmienia) kolejny kawał ziemi. W takim Wrocławiu miasto już zbliżyło się do granic, a przemysł głównie powstaje w sąsiedzkich gminach, co nikomu nie szkodzi? Jak Opole widzi swój interes w uzbrojeniu działek, to niech dogada się z okolicznymi gminami i im da/pożyczy kasę.
  • Odpowiedz
@Sepzpietryny:

dziwnym trafem tam już są tereny uzbrojone pod inwestycje które można przejąć bez potrzeby inwestowania

Niby które? Tereny w Dąbrowie wymagają uzbrojenia, a to główne tereny inwestycyjne które przejęto. O ile są w ogóle inne, to jakaś
  • Odpowiedz
@Sepzpietryny: Sorry, ale nie będę kontynuował tej dyskusji, bo nie masz racji, a ja nie mam czasu ci tego udowadniać zdanie po zdaniu, a potem znowu odpisywać na rozbieranie przez ciebie na czynniki zdania tego co napiszę.

Opisałem ci jakie stoją przesłanki stoją za tą decyzją, jak masz inne zdanie - twoje prawo. Fakty są jakie są. Skoro to jednak takie proste, to czemu nikt tego nie zrobił? ;)
  • Odpowiedz
@LooZ: Nawet ci z Czarnowąs mają dalej (do granicy Opola bliżej ale potem przez pół miasta) a co mają powiedzieć ci z Brzezi czy Karczowa?
Wcale sie nie dziwię że wielu protestuje, wiem że część dlatego że straci stołki i to dobrze ale wiadomo że teraz staną się "obrzeżami" w które sie nie inwestuje bo kasa idzie do centrum. Straca przychody i co nawet ważniejsze możliwośc decydowania o sobie
  • Odpowiedz
@LooZ: Obraziłeś się bo brakuje argumentów ( ͡° ͜ʖ ͡°) O terenach pod SSE decydują gminy, rada ministrów tylko to zatwierdza (lub nie ale jak na razie to formalność) Opole zwyczajnie okradło sąsiednie gminy z dochodów choć bardziej pewnie chodziło o maskowanie i tak dramatycznej sytuacji demograficznej tej gminy.
  • Odpowiedz
@Sepzpietryny: Nie obraziłem się, po prostu nie mam czasu na spędzanie nad tym tematem następnych godzin.

Niby "interesujesz się z czystej ciekawości", ale szybko przeskoczyłeś na narrację protestujących "Opole okradło z dochodów".

Dla formalności - Rzeczpospolita Polska, w drodze rozporządzenia Rady Ministrów, postanowiła zmienić strukturę administracyjną gminy Opole i gminy Dobrzeń Wielki, w wyniku którego Sołectwa X, Y i Z od dnia 01.01.2017 znajdują się pod nadzorem administracyjnym miasta Opole. W związku z tym, podatek dochodowy, zgodnie z ustawą o samorządzie terytorialnym, zamiast do Gminy X trafiać będzie do Gminy
  • Odpowiedz
@FireDash: @LooZ: @Sepzpietryny:

Budżet Opola od 2014 (czyli w ciągu 4 lat) zwiększył się o 224,5mln zł. To ponad 11 razy więcej, a bez gróźb śmierci ;)

A od 2015 wzrósł jeszcze więcej. No i tutaj są manipulacje liczbami. Wzrósł o te 200+ mln już przy uwzględnieniu obecnego rozszerzenia. W międzyczasie do realizacji weszło 500+ (przechodzi przez budżet miasta).

Aby zobaczyć jak bardzo ważne jest te 20 mln (a niedługo więcej, bo elektrownia urośnie ponad 2x na wskutek zakończenia istniejących inwestycji) podam, że w roku 2015 wydatki inwestycyjne miasta Opole wyniosły 70 mln złotych - teraz te liczby mają inny kontekst w porównaniu do tego,
  • Odpowiedz