Aktywne Wpisy
Kaja_Kern +9
Nie, nie warto było iść ani na aa ani do psycholożki. Albo obleśne, niepotrzebne teksty, albo powtarzanie non stop wszystkiego co już słyszałam milion razy od siebie samej. Ja wiem jaki mam problem z piciem. Dwa razy w miesiącu kupuję flachę, idę do lasu i tyle mnie widzieli. Nikomu dupska nie daje, nie przeszkadzam. Chodzę i słucham muzy. Znam ludzi z gorszym problemem alkoholowym, ale oni nic z tym nie robią. Nie
Rubbik +291
Ten oto odpad ludzki - jacek w. pseudonim "wiśnia", były piłkarz m.in. Górnika Zabrze, Wisły Płock, Szczakowianki Jaworzno został dzisiaj aresztowany za udział w grupie przestępczej. Wystawiał gangusom zamożnych znajomych, którzy ich okradali. Planował napad na dom Roberta Lewandowskiego.
Ha tfu. Złodziejom ucinać ręce.
#mecz #pilkanozna
Ha tfu. Złodziejom ucinać ręce.
#mecz #pilkanozna
To
Praktycznie 1/3 Opola to łąki, lasy czy jakieś ogródki działkowe?! Rozumiem że parki itp są potrzebne ale argumentowanie trochę chybione
#opole
Komentarz usunięty przez autora
@Sepzpietryny: konkrety ogródków działkowych:
1) Ogródki Działkowe SĄ POTRZEBNE społecznie, organizacyjnie i ekologicznie, i występują w każdym kraju (no, nie wiem jak w Korei Północnej), w każdym średnim większym mieście.
2) które konkretnie ogródki chciałbyś likwidować i przeznaczać na inwestycje?
- te między Sosnkowskiego a torami "działkowiec" (na przeciwko "1szego reala" są już przeznaczone do zaorania i
Wklejasz mi łąki i co to ma do rzeczy? ;) Proponujesz zabranie terenów prywatnych czy co?
Opole ma w chwili obecnej 15 terenów pod inwestycje. Rzućmy
Ogródki działkowe to relikt PRL i występuje praktycznie tylko w Polsce, są ciężkie do ruszenia ale w końcu trzeba to zrobić bo to państwo w państwie (dosłownie, mają osobne prawo budowlane, swój hymn i flagę), parki są
Przecież ty się kompletnie nie odniosłeś do tego co
Pewnie że dla Opola to
Niby które? Tereny w Dąbrowie wymagają uzbrojenia, a to główne tereny inwestycyjne które przejęto. O ile są w ogóle inne, to jakaś
Aby coś było terenem inwestycyjnym musi:
- być w posiadaniu miasta;
Nieprawda, właścicielem musi byc inwestor czyli musi
Opisałem ci jakie stoją przesłanki stoją za tą decyzją, jak masz inne zdanie - twoje prawo. Fakty są jakie są. Skoro to jednak takie proste, to czemu nikt tego nie zrobił? ;)
Wcale sie nie dziwię że wielu protestuje, wiem że część dlatego że straci stołki i to dobrze ale wiadomo że teraz staną się "obrzeżami" w które sie nie inwestuje bo kasa idzie do centrum. Straca przychody i co nawet ważniejsze możliwośc decydowania o sobie
Niby "interesujesz się z czystej ciekawości", ale szybko przeskoczyłeś na narrację protestujących "Opole okradło z dochodów".
Dla formalności - Rzeczpospolita Polska, w drodze rozporządzenia Rady Ministrów, postanowiła zmienić strukturę administracyjną gminy Opole i gminy Dobrzeń Wielki, w wyniku którego Sołectwa X, Y i Z od dnia 01.01.2017 znajdują się pod nadzorem administracyjnym miasta Opole. W związku z tym, podatek dochodowy, zgodnie z ustawą o samorządzie terytorialnym, zamiast do Gminy X trafiać będzie do Gminy
A od 2015 wzrósł jeszcze więcej. No i tutaj są manipulacje liczbami. Wzrósł o te 200+ mln już przy uwzględnieniu obecnego rozszerzenia. W międzyczasie do realizacji weszło 500+ (przechodzi przez budżet miasta).
Aby zobaczyć jak bardzo ważne jest te 20 mln (a niedługo więcej, bo elektrownia urośnie ponad 2x na wskutek zakończenia istniejących inwestycji) podam, że w roku 2015 wydatki inwestycyjne miasta Opole wyniosły 70 mln złotych - teraz te liczby mają inny kontekst w porównaniu do tego,