Wpis z mikrobloga

Robię dla znajomego stronę internetową, taka raczej prosta wizytówka typu "Zenon fotografia Bytom". Jako że jest to moja pierwsza strona która musi iść "publicznie":
Czy pozycjonowanie jest konieczne? Myślę raczej, że wystarczy polecanie znajomym i fanpage na Facebooku z linkiem. Z tego co widziałem to kosztowny interes (w porównaniu do samego hostingu za parę zł/msc), według mnie trochę overkill.
Dodatkowo jeśli do strony później trzeba by dorzucać jakieś zdjęcia, to lepiej jest to po prostu robić "ręcznie" od strony kodu i wrzucać pliki na serwer? Czy robić jakiś system podobny do bloga (konto, dodawanie treści itp z czym już byłoby więcej roboty albo musiałbym wykorzystać jakieś płatne platformy)?

#webdev #naukaprogramowania
  • 6
@Pit32: SEO zawsze na plus, w końcu zwiększa się możliwy zasięg. Usługa niby lokalna, to może jednak warto się na FB skupić (chociaż wykupowanie tam reklam to jest zdzierstwo w #!$%@? i nie działa).

Jeżeli zdjęcia mają być wrzucane regularnie to jednak CMS będzie lepszym rozwiązaniem. Ale nie trzeba bawić się w żadne płatne platformy, ja bym postawił Wordpressa (którego kocham miłością prawdziwą). A darmowych szablonów cieszących oko jest pełno.
@Pit32 no to wordpress i wrzucanie porad czy czegokolwiek ale oryginalnego. Oczywiście google moja firma, FB, instagram i teraz nawet twitter. To podstawa. Jeszcze dobra optymalizacja strony i wsio takie podstawy. Ale pewnie budżet ograniczony.
@Pit32: SEO to nie zawsze abonament, zalezy w jaka konkurencja na wybrane frazy kluczowe. Napewno zadbaj o ALTy dla zdjec. Na strone glowna dodaj opis dzialnosci i nasyc odopiednio frazami kluczowymi, dodja stro do search console, zadbaj o unkiatowe meta desrjption i tittle. Zlinkuj strone w dobrych katalogach dla kazdego katalogu stworz unikatowy opis.
Strone zrob na wordpressie