Wpis z mikrobloga

Szukam pracy jako programista C# .net .asp / bazy danych. Składałem podania do różnych firm we Wrocławiu (między innymi przez pośredników pokroju team quest, olx, pracuj.pl, indeed i monster) jednakże sam proces rekrutacji jest dla mnie niejasny (brak informacji zwrotnej pokroju- pocałuj nas w pupę, mamy kogoś innego na to stanowisko).
-
Szukam pracy w charakterze płatnego stażu/płatnych praktyk, więc nie wymagam kokosów, jednakże chciałbym nabrać doświadczenia, aby mieć co wpisać do CV. Jednakże jeśli będzie możliwość rozwoju zarobków wraz ze stopniowaniem poziomu trudności projektów, to chętnie nawiążę dłuższą współpracę. Mogę pracować zdalnie, jednakże chciałbym mieć jakiś kontakt z firmą- najlepiej z Wrocławia, żeby od czasu do czasu móc się spotkać w cztery oczy i skonsultować się w sprawie problemów, które mogą nastąpić przy projektach. Chociaż mogą to być inne lokalizacje pokroju Opole, Łódź, Poznań jeśli będę miał zwrócone koszta paliwa czy biletów.

Capgemini odpuszczam, ze względu na to, że przypominam sobie języki obce. Uczę się niemieckiego i angielski staram się ogarnąć na poziom komunikatywny (obecnie ogarniam czytanie dokumentacji technicznej z angielskiego).
Comarch- składałem podanie, odpuszczam. O innych firmach nawet nie wspominam, bo przeważnie oferują pracę w językach programowania w których dawno nie programowałem. Od marca chcę iść na zaoczne magisterskie z informatyki.

Technologie C# i bazy danych (MsSql czy Postrgree lub MySql to nie będzie problem). Ogarniam podstawy java- jestem w stanie szybko się rozwinąć, zwłaszcza, że jest to podobny język do C#.

Chętnie też się dowiem, gdzie mógłbym szukać zleceń do pracy zdalnej, jakie macie z tym doświadczenia mireczki. Bo w przypadku braku ofert pracy, alternatywnie planuję od stycznia pójść do byle gównoroboty na zleceniu, aby mieć za co się utrzymać we Wrocku przez jakiś czas, dopóki nie zaczną wpadać pieniądze z programowania oraz myślę o otwarciu własnej działalności gospodarczej/B2B i otwarciu się na małe projekty dla klientów zagranicznych. Gdzie w tym przypadku szukać zleceniodawców?

#programowanie #nieprogramowanie #wroclaw #it
  • 22
@KorelacjaProkrastynacji: Z mojego doświadczenia istnieją dwa dobre źródła na pracę: targi pracy (ogarnij czy PW we Wrocławiu czegoś nie robi niedługo) + założenia konta na linkedin (najlepiej od razu podpiąć gdzieś GitHub'a i potencjalny rekruter/pracodawca sam sobie sprawdzi Twój poziom i napisze jak będzie Cię potrzebował).
@Moonday: Wiem, że chyba w marcu będą. Na pewno na nie się wybiorę. No i bodajże od marca chcę kontynuować studia magisterskie, więc nawet pomimo mojego wieku inaczej będzie to wyglądać w CV jak zaznaczę, że jestem studentem PWr- nawet jeśli będą to zaoczne.
Konto na linkeid posiadam. Githuba niedawno założyłem i właśnie rozmyślam, czy wstępnie zrealizować projekt z jakimś połączeniem z bazą danych pokroju listy pracowników, czy zrobić coś bardziej
angielski staram się ogarnąć na poziom komunikatywny (obecnie ogarniam czytanie dokumentacji technicznej z angielskiego).

@KorelacjaProkrastynacji: Zainwestuj w naukę angielskiego. Nawet jeśli będziesz bardzo dobrym programistą sporo firm Cię po prostu nie weźmie z uwagi na język.
Nie chodzi nawet o kontakty z klientami czy współpracownikami ale jak masz się rozwijać skoro nie będziesz rozumiał większości treści w Internetach?
@canto: Sęk w tym, że komunikatywny angielski u mnie źle wypada, ale za to specjalistyczne treści związane z programowaniem czy w ogóle z IT, są dla mnie zrozumiałe z kontekstu i rzadko kiedy tłumaczę je słowo w słowo z eng, na polski. Po prostu czytam i rozumiem co jest napisane i jedynie jak spotykam jakieś słowo, które jest branżowe, ale nie rozumiem jego znaczenia z "kontekstu" to sobie pozwalam na jego
@Yahoo_: W moim przypadku tworzyłem "sklepy internetowe" na potrzeby akademickie właśnie w C# .ASP oraz systemy do obsługi baz danych w typowym C#. net, więc coś tam ogarniam. Jedyny problem jest taki, że chcę uderzyć na stanowisko juniora, ale takich ofert pojawia się mało to raz, a dwa, że jeśli nawet wyślę podanie, to i tak kończy się ciszą w eterze ;)
@KorelacjaProkrastynacji bo święta są, ludzie na urlopach, ktoś zastępuje, nie do końca wie o co chodzi albo oferta wisi 365 dni w roku, a akurat teraz nie potrzebują :p. Nie zniechęcaj się, nawet jak raz wysłałeś za miesiąc wyślij drugi raz to samo :)
Sęk w tym, że komunikatywny angielski u mnie źle wypada

@KorelacjaProkrastynacji: To niedobrze. Jeśli planujesz przyszłość w tym zawodzie i chciałbyś coś osiągnąć angielski to mus.
Bez angielskiego znajdziesz pracę ale w kiepskich firmach i za kiepską pensję - Comarch, Insert, itp.
@bazingaxl: czyli w najgorszym wypadku czas zająć się własną działalnością gospodarczą i zacząć napieprzać projekty niczym chińczyk buty adidasy ( ͡° ͜ʖ ͡°) W najgorszym wypadku pozostanie przebranżowienie na programistę "sql" (lol) albo ucieczka w Python Django lub w samego C embeed albo C++. Fest ( ͡° ͜ʖ ͡°)