Wpis z mikrobloga

Mirki spod tagu #webdev mam pytanie!

Od kiedy pamiętam, zawsze coś tam sobie dłubałem przy stronach internetowych, grafice itp. Znam trochę PHP, CSS i HTML, od jakiegoś czasu bawię się też Wordpressem i raz na jakiś czas zrobię jakieś zlecenie - raczej proste, szablonowe rzeczy - strony firmowe, strony wizytówki, raz na jakiś czas z jakimś niestandardowym dodatkiem.

W dłuższej perspektywie czasu chciałbym zająć się tym na poważnie - zawsze sprawiało mi to frajdę. Szczytem marzeń jest praca zdalna, dla kogoś bądź na własną rękę na fajnych warunkach, a moje pytanie jest takie:

W którą stronę iść? PHP - Zend, Symfony, czy bardziej np. front-end, sam JavaScript, czy w ogóle WordPress?

Pytam Was, którzy siedzicie w temacie dużo głębiej, co jest najbardziej przyszłościowe, przy czym są duże szanse na spokojne pracowanie sobie z domu/poszerzenie portfela klientów, czy może warto uczyć się wszystkiego po trochu i być bardziej wszechstronnym.

Nie spieszy mi się, dobre źródło dochodu mam, ale się chyba wypalam w danej branży i chciałbym wrócić do korzeni ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#pytanie #programowanie
  • 4
@zbigniew-wu: a co chcesz w wp robić? Front to hmtl css JS, jquery czy cośtam i najłatwiej na bootstrapie albo flexboxie. Php to wtyczki, ale nie można go lekceważyć. Chyba każda osoba od WP ogarnia conajmniej po trochu obie strony i wtedy decyduje się w którą iść. Do tego dojdą UX/UI na front, api srapi do backu, SEO, #!$%@? muje, ogółem mam wrażenie, że każdy od WP to cyrkowiec i ma
@zbigniew-wu: Ja tam zawsze uważałem że w specjalizacji klucz do sukcesu, a nie w byciu wszechstronnym. Także zacznij od ustalenia co lubisz robić. Wolisz backend czy frontend? Wolisz pisać wtyczki do wordpressa czy jednak marzy ci się #!$%@? customowych rzeczy na frameworkach... a może w ogóle masz dość webdevu i tak naprawdę to byś chciał klepać apki mobilne w Javie?

W dzisiejszych czasach wiele rzeczy można robić zdalnie