Mireczki, macie jakiś sprawdzony przepis na ciasto na pierogi/uszka? Zawsze strasznie mi się kleją, mimo że po ugotowaniu dodaję jakiegoś tłuszczu do nich, żeby właśnie się nie sklejały. Ratujcie, bo Święta za pasem, a nie chcę pierogowej katastrofy jak rok temu (╯︵╰,) #gotujzwykopem #pierogi #uszka
@Avaritia: Jak je wyjmujesz to kładź je rozłożone na dużym talerzu żeby odparowały. Nie wolno ich wrzucać na raz po ugotowaniu do miski, bo się zrobi breja.
@Avaritia: 1 kg maki, pol kostki margaryny, dwa jajka, dwie szklanki wody, szczypta soli. Wodę zagotowujesz z margaryna, w to dajesz 2 szklanki maki i sól, mieszasz. Jak przestygnie dajesz do tego dwa jajka i resztę maki Robiłam w tym roku i wyszły pyszne, nie rozwalają sie :)
@Avaritia: można też wywalić je do dużego naczynia i polać oliwą z oliwek, parę razy potrząsnąć podczas studzenia i sie nie skleją a w dodatku będą smakować dużo lepiej. Nie trzeba też później dodawać tłuszczu przy podsmażaniu.
@Avaritia: p.s. nie zamrazaj gotowanych pierogow. Tylko i wylacznie surowe. Ukladaj na tacach podsypanych maka tak aby sie nie stykaly, na 3h do zamrazarki, po tym czasie do woreczka mozesz zrzucic i sie nie skleja.
Zeby je ugotowac to do wrzatku z sola i olejem, przemieszac aby sie nie przykleily do dna i wzajemnie sie nie posklejaly. Gdy wyplyna trzeba mierzyc czas, zalezy jakie grube ciasto, ok 2mm ciasto to 5
@Avaritia 1/2kg mąki i 1/2l maślanki 1/2 łyżeczki soli (najpierw dodaj jej mniej maślanki bo może masz bardziej wilgotną mąkę). Zagniatasz, odstawiasz na 20 min i i gotowe. Od lat u mnie w domu sie korzysta tylko z tego przepisu. Jest świetne i mega elastyczne. Po ugotowaniu pierogi rozkładam na dużych talerzach do odparowania i podeschniecia i dopiero potem do pojemników/ woreczków :)
UPDATE: ciasto zrobiłam jak zwykle, wystudziłam pierożki po ugotowaniu i poukładałam na tacy. Nic się nie posklejało:) Dziękuję wszystkim za podpowiedzi i życzę Wesołych i rodzinnych Świąt :) (。◕‿‿◕。)
#gotujzwykopem #pierogi #uszka
Robiłam w tym roku i wyszły pyszne, nie rozwalają sie :)
Zeby je ugotowac to do wrzatku z sola i olejem, przemieszac aby sie nie przykleily do dna i wzajemnie sie nie posklejaly. Gdy wyplyna trzeba mierzyc czas, zalezy jakie grube ciasto, ok 2mm ciasto to 5