Wpis z mikrobloga

Ostatnio obniżono wiek emerytalny i pytacie mnie co będzie z emeryturami z ZUSu? Co zrobić? Co zawsze odpisuję? "Korzyści płynące z IKE oraz IKZE: znaczenie kwestii podatkowych w inwestowaniu" : http://www.wykop.pl/link/3513819/korzysci-plynace-z-ike-oraz-ikze-znaczenie-kwestii-podatkowych-w-inwestowaniu/
@letitbe @bartez_94 @Maks_S @badtek @Saeglopur @FireDash @zielonek1000 @nobrainer @kopytkujacy_bombelek @panpele @Traderrr @szcz33pan @invtraveler @SirBlake @rotero @pitrek136 @akcer @luke_cornet @mordeusz @rotero @topol @szcz33pan @konik_polanowy
  • 11
@badtek: Na to chyba jest już za późno ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zobacz na wykres w mojej analizie gdzie pokazuję ile osób w wieku 65 plus teraz przypada na 100 osób 18-65 a ile będzie niedługo. I to są tylko osoby powyżej 65 roku życia a emeryturę otrzymuje się teraz po obniżce kobiety już od 60 roku
@MichalStopka_pl: no, to mowię, kto nie ma dzieci, to dostanie głodową emetyture bez nadziei na coś więcej :-) Moi teściowie (nauczyciele) bez dzieci żyliby z miesiaca na miesiac bo z emerytur starcza im tylko na przeżycie. Na szczescie maja 7 dzieci i ostatni dostali nowe auto :-)
@MichalStopka_pl: Tylko dlaczego patrzymy na emerytury, jak na coś na co mają pracować tylko ludzie? Przecież składki mogą płacić też roboty, automaty itp. Kiedyś maszyny i sztuczna inteligencja praktycznie zastąpią wszelką pracę ludzi. Co wtedy? Mamy lub inni mają umrzeć bo tak mówi ekonomia? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Trzeba zadbać o to i do tego celu potrzebne są odpowiednie decyzje na szczeblu UE + protekcjonizm.
@badtek: A moze po prostu staraja sie podlizac rodzicom zeby im zapisali majatek,w mojej okolicy jak jest wiecej niz jedno dziecko to chyba zawsze sa jakies spiecia o to.A to ze jeden dostal dom a dzialka mniej warta a ten sie bardziej opiekowal itp Albo najlepszy przypadek jak jest podzielenie na pol miedzy rodzenstwo i nie wiadomo ktory ma co
@robertK: masz rację, tak się zazwyczaj dzieje, gdy rodzice mają duże majątki. U mojej mamy, jak babcia zmarła, to wszyscy się pokłócili i po sądach włóczyli, robili na złość, bo babcia miała duuużo pola. Ale wszystko zależy od tego, jak dzieci wychowasz. Oczywiscie nie ma reguly, ale jak masz kilkoro dzieci i się starasz, to trudno, żeby wszystkie były niewdzięczne.
A moze po prostu staraja sie podlizac rodzicom zeby im zapisali majatek,

@robertK: ale nawet jak Ci się dzieci starają podlizać żeby dostać spadek, to i tak jest to w Twoim interesie. No a poza tym, jak masz duży majątek, to mozesz go sprzedać i żyć za pieniądze z tego majątku, a nie tylko z emerytury